– Vi ser att många hemlösa behöver mer stöd och hjälp för att kunna få en bostad och för att behålla sin bostad. Genom att se till individens behov och utifrån det matcha rätt person till rätt boendeform skapar vi möjlighet till mer långsiktiga och hållbara boendelösningar, säger Anna Saxin, verksamhetschef.
Sedan 2017 har socialförvaltningen haft en samverkan med föreningen natthärbärget. Förvaltningen uppger i ett pressmeddelande att man gör bedömingen att det i stället för ett natthärbärge finns behov av att utveckla nya arbetssätt för målgruppen som fungerar över hela året. Det härbärge som finns idag är endast öppet mellan november och april.
Det nya arbetssätten förslås införas från den 1 februari 2021 och är tänkt att medföra en ökad samverkan med andra aktörer som kommer i kontakt med hemlösa.
Förvaltningen uppger att man ser olika stödinsatser och boendeformer beroende på individens behov. En stödinsats är det förvaltningen kallar nödperspektivet.
Det innebär att personer som är bosatta eller tillfälligt vistas i kommunen kan vända sig till socialtjänsten för att ansöka om hjälp i akuta situationer. Exempelvis att få hjälp att ordna resa till sin hemkommun.
Socialtjänsten har i dag ett antal boendeplatser att erbjuda personer som är bosatta i Luleå och har tillfälligt behov av hjälp eller stöd. Man ska även kunna erbjud övergångskontrakt, som är en boendeform som är förenad med tillsyn och särskilda villkor.
Beslut fattas i kommunfullmäktige den 26 oktober.