Så används de nya snabbtesterna i sjukvården

Förra veckan infördes snabbtester i länet som ett komplement till den vanliga provtagningen på bland annat akutmottagningar. "Gått i rekordfart", säger Helena Lilja, enhetschef på laboratoriet vid Sunderby sjukhus.

Maria Hennersson Zemrén arbetar som undersköterska på laboratoriet och var en av de som var med och tog fram utbildningsmaterialet för snabbtesterna i Norrbotten.

Maria Hennersson Zemrén arbetar som undersköterska på laboratoriet och var en av de som var med och tog fram utbildningsmaterialet för snabbtesterna i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2020-12-18 14:00

Det har rapporterats om att andra regioner börjat med snabbtester för covid-19 sedan någon månad tillbaka. Nu har även Norrbotten kommit i gång med testerna som ska komplettera den vanliga provtagningen.

– Vi började med de här testerna förra veckan och det har gått i rekordfart, säger Helena Lilja.

Hon och hennes kollegor på laboratoriet vid Sunderby sjukhus har med hjälp av medicinskt kunniga läkare tagit fram utbildningsmaterial för testerna. Materialet har skickats till vårdmottagningarna i länet som stöd inför provtagningarna.

undefined
Karin Jones är verksamhetschef för biomedicinsk analys vid Sunderby sjukhus och Helena Lilja är enhetschef för laboratoriet. De är mycket positiva till att snabbtest införts i Norrbotten.

– Det är jätteviktigt att personalen har utbildning då det inte är ett test som gemene man ska göra hemma i badrummet. Testet ska göras av utbildad personal så att man inte tolkar testet fel.

Enligt henne är det viktigt att poängtera att snabbtesterna inte ersätter den vanliga provtagningen för covid-19 utan är ett komplement.

– Snabbtesterna ska underlätta för akutmottagningarna och för de som behöver snabbare svar. Om en patient kommer in på en akutmottagning och har symtom kan man inte vänta flera timmar på ett testsvar. Då är detta bra som en första indikation så att vårdpersonalen vet var de ska placera patienten.

undefined
Maria Hennersson Zemrén på laboratoriet blandar här ett prov med testvätska i ett rör som ska droppas på en testkassett. Inom 15 minuter kommer sedan beskedet om testet är positivt eller negativt.

Maria Hennersson Zemrén arbetar som undersköterska på laboratoriet vid Sunderby sjukhus. Hon var en av de som var med och tog fram utbildningsmaterialet för snabbtesterna.

– Vi tog fram utbildningen för provtagningen eftersom alla kanske inte utför den här typ av tester.

Testerna kan se ut att inte innehålla många delar men enligt henne är det vissa saker som man måste ta hänsyn till.

– Du ska utföra testet på rätt tid och med rätt mängd. De som utför de här testerna på akutmottagningarna kan även kontakta oss för att få stöd vid provtagning.

undefined
Testet utförs på patienter med symtom som har uppstått inom noll till fem dagar. Så här ser ett test som är negativt ut. En kontroll linje visas men testlinjen är blank.

Testet kan liknas vid ett graviditetstest, som de flesta känner igen. Det innehåller en kontroll linje samt en testlinje och är kontroll linjen godkänd och en testlinje syns så är resultatet påvisad covid-19.

– När testet utförs så för vårdpesonalen först en provtagningspinne in i näsan på patienten. Sedan läggs provet i ett rör med vätska som efter det droppas på en testkassett. Inom 15 minuter kommer beskedet om testet är positivt eller negativt.

undefined
När snabbtestet utförs för vårdpesonalen först in en provtagningspinne i näsan på patienten. Sedan läggs provet i ett rör med vätska som efter det droppas på en testkassett.

Testet utförs på patienter med symtom som har uppstått inom noll till fem dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!