S-profilen: "Sammeli kan väljas enhälligt"

Carina Sammeli (S) ska ena partiet – och därför kan hon slippa utmanare till posten som nytt förste kommunalråd. "Hon har förutsättningar att väljas enhälligt", säger Nils Harnesk, Progressum.

Luleås nästa kommunalråd? Carina Sammeli, 42, står stadigt förankrad hos S-föreningarna, som inte vill ha en ny infekterad process fram till repskapet den 8 december. "Hon har förutsättningar att väljas enhälligt vid representantskapsmötet", säger Nils Harnesk, S-föreningen Progressum.

Luleås nästa kommunalråd? Carina Sammeli, 42, står stadigt förankrad hos S-föreningarna, som inte vill ha en ny infekterad process fram till repskapet den 8 december. "Hon har förutsättningar att väljas enhälligt vid representantskapsmötet", säger Nils Harnesk, S-föreningen Progressum.

Foto: Arkiv

Luleå2020-11-10 16:00

I veckan stod det klart att Carina Sammeli, 42 år, tackar ja till att nomineras i kommunalrådsprocessen – och manegen tycks redan vara krattad. 

Även om merparten av S-föreningarna ännu inte har haft formella nomineringsmöten, erfar vi att Sammeli står stadigt förankrad bland såväl medlemmar som S-ordföranden.  

Bilden bekräftas av Nils Harnesk, ordförande i Progressum som har deklarerat att de vill se henne som nytt förste kommunalråd, med Fredrik Hansson som vice ordförande i kommunstyrelsen, vilket han själv också har bejakat.

– Fredrik och Carina har en bra personkemi. De har pratat mycket sinsemellan innan Carina bestämde sig för att kandidera, säger fullmäktigeledamot Nils Harnesk, även ordförande i LLT. 

Han uppger att det finns en "bred samsyn" rörande Sammelis kvalifikationer, både i Progressum och i andra S-föreningar. 

– Hon har förutsättningar att väljas enhälligt vid representantskapsmötet.

Vad baserar du det på?

– Jag har inte varit i kontakt med varenda S-förening men har upplevt en förståelse kring hennes namn när jag har tagit upp det med flera partimedlemmar och även föreningsordföranden.

Harnesk tror därför inte att någon annan kandiderar till kommunalrådsposten.

– Det är min förhoppning. Vi ska komma till "repskapet" med två nomineringar, Carina och Fredrik.  

Därmed hoppas han att det inte heller uppstår en ny infekterad (s)trid inför öppen ridå, som i tidigare års processer. 

– Jag kan inte styra över hur andra föreningar resonerar men som jag ser det, mot bakgrund av det som har hänt, finns det inga andra som kan kliva fram och ta uppdraget, varken i fullmäktigegruppen eller bland de som nu sitter på andra ordförandeposter. 

Kraven på det nya kommunalrådet utesluter oavsett övriga tänkbara kandidater, menar Harnesk.

– Du ska ha en förankring i partiet, rutin från ledande politiska uppdrag, men också förtroende både inom partiet och i fullmäktigegruppen. Endast ett fåtal personer, som Carina, uppfyller kriterierna.

De senaste åren, särskilt sedan Lenita Ericson ersatte Niklas Nordström, har S plågats av en intern splittring, så även i fullmäktigegruppen, där vissa vägrade acceptera Ericson.

Harnesk tror att Sammeli, som har varit borta från partipolitiken i två år, kan överbrygga konflikterna.

– I samband med Lenitas avgång insåg jag att vi måste ha en kommunalrådsduo som inte har varit en del av stridigheterna, som kan jobba med partikulturen och hur vi agerar mot varandra.

Men Sammelis kandidatur är inte okomplicerad. Redan när det stod klart att hon ville tillbaka till politiken höjdes omgående proteströster i sociala medier – inte minst där motståndarna till Framtidens skola är tongivande.

Många är ännu besvikna över hennes roll som ordförande för barn- och utbildningsnämnden åren 2014-2018, men Harnesk ger en annan bild.

– Jag har ett stort förtroende för Carina ända sedan tiden som bun-ordförande. Hon drog i gång processer kring Framtidens skola med många stormöten, vi har aldrig haft så många medborgardialoger. En bra demokratisk process. 

Kritiken mot Sammeli handlade delvis om att besluten redan var fattade och att dialogerna därför kunde betraktas som en "envägskommunikation"?

– Man kan aldrig finna konsensus i så svåra frågor. Carina har fått mycket oförtjänt kritik. Jag känner henne som en öppen, inkännande person, som hade ansvaret för den tuffaste frågan för S i modern tid, och hon skötte det väldigt bra.

– Dessutom kommer hon in med distans nu, utan att ha varit involverad i skolfrågan i två år, och då har hon utrymme att även idka självkritik å partiets vägnar, säger Nils Harnesk.

S utser nya kommunalråd vid ett representantskapsmöte den 8 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!