Under onsdagens regionstyrelsesammanträde togs det beslut om att införa den nya driftsorganisationen. Anders Öberg, S, menar att förslaget är "oseriöst" och saknar målbilder, konsekvensanalyser och effektbeskrivningar.
– När Kenneth Backgård satt i opposition var han kritisk och ville ha mer analyser och konsekvenser så det borde han ju förstå, om man ska lägga fram ett sådant omfattande förslag om att göra om hela organisationen så måste vi ju få ett underlag som gör det begripligt, säger Öberg.
Han menar att när fullmäktige ska fatta beslut om den nya organisationen så kommer det att vara "än mer fundersamma" eftersom det inte finns beskrivet vilken målsättning som finns för att flytta verksamheterna och vad man tror man ska få för effekt av organisationsförändringen.
Vad hade krävts för att du hade varit nöjd med förslaget?
– Man måste bestämma sig, av vad av det man såg i konsultrapporten tycker man är mest angeläget att lyfta fram just nu, vad ska vi i så fall gå vidare med. Vi är inte emot förändringar men nu löser man inte de stora och strukturella behoven utan gör kortsiktiga saker då vi minskar antalet medarbetare genom att säga upp dem och inte nyanställa, säger Öberg.
– Ingen kan bedöma effekter och konsekvenser av det här förslaget.
Linda Frohm, Moderaterna, säger att det stora problemet med den indelning som finns i dag är att divisionerna blir väldigt stora över stora områden.
– När det blir mer hanterbara divisioner tvingas man på ett helt annat sätt öppna dammluckorna eller bygga hängrännor, säger hon.
Oppositionen kallar förslaget "ett hastverk"?
– Socialdemokraterna ser inte den röda tråden som vi ser. I den strategiska planen finns det tydliga mål, sedan går vi vidare på hur organisationen ser ut, sedan uppdraget att titta på lokaler och verksamhet. Allt håller ihop, det är en kedja, säger Linda Frohm.
– Vi ska skapa en organisation där vi inkluderar alla medarbetare men för att komma vidare i arbetet så måste man sätta toppcheferna, annars stannar allting av. Tidsaspekten är jätteviktig, säger Nils-Olov Lindfors, (C).
Han säger att en återremiss, som oppositionen yrkar på, inte gagnar verksamheten.
– Det är att dra ut på tiden ytterligare, det är att jobba emot medborgarnas bästa, säger han.