Alltfler S-distrikt går ut offentligt och uttrycker stöd för finansminister Magdalena Andersson som Stefan Löfvens efterträdare, däribland Skåne och Värmland.
Men S-distriktet i Norrbotten har ännu inte landat i vilken kandidat de vill förorda inför kongressen i början av november.
– Vi valde en process som involverar alla medlemmar, vilket tar tid. En enkät gick ut till alla, samtidigt som vi för samtal med arbetarekommuner och sidoorganisationer, säger distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli.
Utifrån medlemsenkäten har ett tiotal namnförslag inkommit – och främst fyra namn sticker ut.
– Magdalena Andersson, Lena Hallengren, Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi. De är mer återkommande än övriga, säger Lundh Sammeli.
Hur viktigt är det med en kvinnlig efterträdare bland medlemmarna?
– Vissa tycker att det är jätteviktigt men genomgående är att vi ska välja den bästa kandidaten, oavsett kön. Det finns ett mervärde i att Sverige skulle kunna få den första kvinnliga statsministern, men det får inte innebära en låsning i processen.
Av medlemsenkäten framgår också vilka egenskaper länets socialdemokrater vill se hos den nya partiledaren.
– Personen ska vara pragmatisk med tydlig ideologisk kompass, en duktig förhandlare och driven debattör, med förmåga att leda både partiet och landet.
Men enkäten gällde inte bara valet av ny partiledare, utan även vilken politisk inriktning S ska välja inför nästa års val.
– Det handlar om vad som är viktigt framöver för våra norrbottniska medlemmar – fortsätta samhällsbyggandet med välfärden först, reformönskemål kring pensioner, socialförsäkringar och ett tryggt arbetsliv, men även stopp för privatiseringar och utförsäljningar av vår gemensamma välfärd.
– Sen är mycket påverkat av det som händer i Norrbotten nu, med klimatfrågor, att hela landet ska leva, en smart innovations- och industripolitik, liksom behovet av en bra infrastruktur. Vi behöver vara tydligare kring vad S brinner för.
Har S-medlemmarna i norr saknat detta sedan Januariavtalet ingicks i slutet av 2018?
– Det finns såna synpunkter. Den ständiga diskussionen inom partiet är just hur man ska vara tydlig och samtidigt kompromissa med andra partier i det politiska landskap vi verkar inom nu.
Vill S i länet se en vänstersväng?
– Nej, jag tycker inte att man kan sammanfatta medlemsenkäten så men vi måste bli bättre på att fira att vi får igenom våra vallöften, snarare än allt fokus på Januariavtalet.
Lundh Sammeli säger också att S i Norrbotten ska samordna sig med övriga sex så kallade skogsdistrikt i norra Sverige, för att få så stark nominering som möjligt. Skogsdistrikten samlar 81 av 350 ombud på partikongressen.
– En av landets starkaste regioner. Det ”skogen” säger betyder även mycket för den nya partiledaren som därmed får känna det tunga stödet i ryggen.
Vad händer om en majoritet av övriga skogsdistrikt har en annan favoritkandidat än Norrbotten?
– I så fall kommer vi inte vara eniga med de övriga.
Nu fortsätter samtalen med arbetarekommuner och sidoorgansationer innan distriktsstyrelsen, som har nomineringsrätt, tar det slutgiltiga beslutet om vilken partiledarkandidat som S i Norrbotten – samt de 16 kongressombuden – ställer sig bakom.
– Vi borde ha landat i ett beslut inom de närmaste 14 dagarna, säger Fredrik Lundh Sammeli.