S-förslaget: Thailändare ut – nyanlända in

Ska nyanlända från Syrien ersätta thailändarna i bärskogen? Näringsministerns modell för jobb åt nyanlända väcker frågor. "Ett ogenomtänkt förslag", säger branschmannen Leif Ögren.

Vem bär bären ur skogen? Frågan ska tas upp på Socialdemokraternas partikongress.

Vem bär bären ur skogen? Frågan ska tas upp på Socialdemokraternas partikongress.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-02-14 18:47

Det handlar om hur nyanlända ska få arbete. Jobb som kräver kort eller ingen utbildning ska i första hand tillsättas med arbetslösa som bor i Sverige, skriver näringsministern Mikael Damberg och LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson i ett debattinlägg.

Läs mer: Stoppa.

Den svenska lagen om arbetskraftsinvandring beskrivs av duon som unik, bara under 2016 beviljades drygt 12 000 arbetstillstånd för arbetstagare utanför EU. Till exempel utfärdades 3 200 arbetstillstånd för personer med jobb i plantering eller bärplockning.

Men arbetskraftsinvandring ska främst gälla yrken där det råder brist, påtalar Damberg och Thorwaldsson. Bärplockning ska däremot vara en ingång för nyanlända som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden.

Det fanns en tid när boende i landet plockade lingon för 25 kronor kilot. Året var 1983, och sedan dess har ersättningen sänkts drastiskt. Få i landet plockar bär för försäljning. Det finns istället omkring 3 000 thailändare, i hög grad från risodlarområden, som via anställning i bemanningsföretag och med arbetstillstånd plockar bär i Sverige. De bor i anläggningar och betalar bland annat för resa, bostad, mat och försäkring. Sedan reser de hem. Ett bra bärår kan familjens försörjningsförmåga stärkas.

Ska thailändarna förbjudas komma hit, det är en fråga?

– Jag har inget emot om personer från Syrien och Irak eller personer med svenska föräldrar plockar bär. Men varför ska just nyanlända göra det? Tio miljoner människor i det här landet kan ju göra det, alla får plocka för 12 500 kronor skattefritt. Men så gör inte folk, priserna är för låga, säger Leif Ögren.

Så då är vi tillbaka till thailändarna, som utifrån sitt leverne i hemlandet ser en möjlighet i Sverige.

Migrationsverket uppger att ett eventuellt politiskt beslut som ändrar lagstiftningen om arbetskraftsinvandring inte hinner få genomslag i år.

Bollen ligger hos regeringen.

– I ett läge när många nyanlända behöver komma i arbete tycker vi att detta är en viktig princip att etablera. Men hur det ska gå till får vi återkomma till. Detta är partistyrelsens förslag som ska behandlas av kongressen i april. Om det antas kommer det bli vägledande för hur Socialdemokraterna agerar framöver i regeringssamarbetet och i kommande valrörelse, säger Mikael Dambergs pressekreterare Gunilla Hjalmarson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om