Socialdemokratin har under lång tid haft en särställning i svensk och norrbottnisk politik. Nu är partiet inte ens störst i regionfullmäktige längre. Jämfört med 2014 tappar S sju procentenheter och landar på 29,7 – klart mindre än Sjukvårdspartiet.
– Vi följer Sverigebilden. Vi har haft en helt annan situation i Norrbotten med ett oerhört starkt stöd, säger Anders Öberg.
Är tiden med en särställning för S förbi?– Så är det i hela Sverige och Europa där S har backat på många ställen. Vi är väl inte unika på det sättet utan måste förhålla oss till att vi behöver jobba annorlunda.
Den senaste mandatperioden har varit turbulent. Hösten 2014, efter ett val som redan då innebar ett stort tapp för S, bildades en bräcklig regionledning tillsammans med V och MP. Den har bara ett mandats övervikt jämfört med oppositionen och har förlorat flera omröstningar.
Partiet har kritiserats för sitt sätt hantera frågan om storregionen, samtidigt som den ekonomiska krisen och bristen på vårdplatser hela tiden följt med.
– Regionfrågan tog mycket kraft och fokus från andra viktiga frågor som vi fortfarande ser som stora utmaningar, som hur vi ska få resurserna att räcka till.
Vårdplatsbristen är en följd av att det saknas personal, i första hand sjuksköterskor. Trots att alla fem sjukhus har haft problem att hålla tillräckligt många vårdplatser öppna tycker Anders Öberg att regionledningen har gjort vad den har kunnat.
– Vi har höjt landstingsskatten för att skapa förutsättningar för att vården ska få de resurser den behöver, men det räcker inte. Då har vi varit på regeringen när det gäller utbildningsplatser, vi har vårt arbete med kompetenscentrum och vi har drivit fram vårdnära service. Vi har på olika sätt försökt underlätta.
Tycker du att ni har gjort tillräckligt?– Jag tycker att vi har försökt göra det vi kan och använda de resurser som finns. Kommer den nya majoriteten ha mer resurser? Kommer de hitta nya arbetssätt? Det är väl jättebra, men Norrbotten är inte unikt utan delar verklighetsbild med alla andra landsting.
Under mandatperioden har S skakats av interna stridigheter, både kring planerade neddragningar vid sjukhusen i Kiruna och Kalix, men också när förra regionrådet Maria Stenberg petades som förstanamn på regionlistan till förmån för just Anders Öberg. Att det har påverkat valresultatet negativt är Öberg övertygad om.
– Alla konflikter och interna bråk påverkar, men till vilken grad kan jag inte bedöma just nu. Vi behöver göra en ordentlig valanalys.
Regionvalet innebar ett stort bakslag för de rödgröna. V gick framåt marginellt till 7,8 procent, medan MP stannade på 2,2 och åker ur.
– Jättetråkigt. MP har gjort ett fantastiskt arbete, dels genom att sätta fokus på miljöfrågorna, men också Agnetas (Granström, regionråd) arbete kring E-hälsa och digital sjukvård, säger Anders Öberg.