Tre rutinerade poliser lämnar för privat säkerhetsbolag

Tre rutinerade polisen har lämnat avdelningen grova brott för ett arbeta hos ett säkerhetsföretag. Peter Nilsson, företagets vd kallar värvningen av poliserna som "tre riktiga topprekryteringar"

 Gunnar Zingmark, Stefan Andersson och Mats Ågren har sagt upp sig från Polismyndigheten i Norrbotten. Nu arbetar samtliga för ett privat säkerhetsbolag.

Gunnar Zingmark, Stefan Andersson och Mats Ågren har sagt upp sig från Polismyndigheten i Norrbotten. Nu arbetar samtliga för ett privat säkerhetsbolag.

Foto: Simon Eliasson

Luleå2023-10-07 11:06

För cirka två år sedan infördes en lag i Sverige som gör att verksamheter med minst 50 anställda måste införa en visselblåsarfunktion senast den 17 december i år. Nu har företaget CRD Protection öppnat ett kontor i Luleå som erbjuder en heltäckande visselblåsarfunktion men som även sysslar med försäkringsutredningar, företaget gör även säkerhetsprövningsintervjuer och bakgrundskontroller.

Det finns ett stort behov av bland annat brottsförebyggande åtgärder i Norrbotten då det satsas miljardbelopp på industri- och infrastrukturprojekt i Norrland, vilket till stora delar är positivt. Men det finns baksidor.

– Det är ingen hemlighet att stora etableringar ofta drar till sig kriminella element. Här vill vi kliva in och hjälpa företagen och kommunerna, säger Peter Nilsson, vd på CRD Protection.

Nu öppnar bolaget ett kontor i Luleå för att möta behoven och på kontoret i centrala Luleå finns nu tre rutinerade före detta utredare från polisens avdelning grova brott.

Mats Ågren, 49 år, har gått från uniformerad polis till att jobba på narkotikaroteln och senaste åren på grova brott. Han har haft en stor roll gällande bevisredovisning i flera stora förundersökningar. Han har under de senaste åren arbetat som operativ analytiker på grova brott där han varit sysselsatt med tyngre brottsutredningar och gjort sig känd som en nyckelperson i många stora komplexa mordutredningar.

Gunnar Zingmark, 56 år, kommer ursprungligen från Piteå. Han har arbetat som patrullerande polis i Stockholm, yttre befäl, och på kriminalunderrättelsetjänsten i Luleå, utredningsavdelningen i Piteå samt på grova brott. Har bland annat haft en stor del i utredningen gällande mordet på Notviken.

Stefan Andersson, 50 år, jobbade som uniformerad polis mellan 2004–08. Därefter var han utredare på Folksam innan han återvände till bedrägeriroteln hos polisen, och hade en nyckelroll i Luleåbohärvan innan han gick över på grova brott.

Både Andersson och Zingmark är två utredningsveteraner, vars samlade erfarenhet från såväl grov brottslighet som försäkringsutredningar börjar närma sig en mansålder. 

Norrbotten är Sveriges främsta tillväxtområde, med etableringar i Boden, Luleå och Skellefteå där mer än 300 miljarder investeras de kommande 20 åren. 

I projektens spår följer även baksidor, såsom arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet, vilket redan visa sig. Välfärdsbrottslighet är när en extern aktör – företag eller privatperson – utnyttjar kommunala eller regionala medel för egen vinning.

– Vad gäller välfärdsbrottslighet kommer vår rutin in, säger Gunnar Zingmark.

CRD Protection har kontor i Luleå, Umeå och Stockholm. De tillhandahåller såväl produkter som tjänster inom säkerhet och utredning. Till kunderna hör Arbetsmiljöverket, Sveaskog, Trafikverket, Försvarsmakten och Polismyndigheten, samt ett stort antal kommuner och försäkringsbolag.

 NSD och Kuriren har tidigare skrivit om en grovt kriminell som arbetar med barn i skolan och att bakgrundskontroller inte genomförts.

– Den här personen hade hamnat i vårt nät direkt, säger Gunnar Zingmark.

Det är tre taggade före detta poliser som bytt jobb. Det är inte så att trion bara sitter på kontoret och genomför kontrollen med sina datorer.

– Inte alls, vi är återkommande ute på fältet, säger Andersson.

– Tidigare lydde vi under rättegångsbalken, nu finns ett större utrymme för kreativitet, där vi får stor nytta av vår erfarenhet, säger Zingmark.

– Vi håller inga förhör, vi har samtal och intervjuer. I de bästa av världar skulle vi inte behöva några visselblåsare, men som organisationer ser ut i dag är behovet enormt av att kunna larma anonymt, säger Ågren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!