Rusning till förtidsröstningen

Valet till riksdag, landsting och kommun har börjat. På onsdagen öppnade lokalerna för förtidsröstning, det som tidigare kallades poströstning.  På Stadsbiblioteket i Luleå har barnens tillhåll, Reginerummet, förvandlats till vallokal och redan första dagen strömmade Luleåborna in för att rösta.

BRUKAR RÖSTA. Ester Cullblom var en av många som röstade i Reginerummet i Stadsbiblioteket i Kulturens hus. Valförrättaren Elsa Hassgren tog emot hennes valkuvert och stoppade dem i ett fönsterkuvert tillsammans med röstsedeln. Rösterna kommer att räknas först på valdagen den 19 september.

BRUKAR RÖSTA. Ester Cullblom var en av många som röstade i Reginerummet i Stadsbiblioteket i Kulturens hus. Valförrättaren Elsa Hassgren tog emot hennes valkuvert och stoppade dem i ett fönsterkuvert tillsammans med röstsedeln. Rösterna kommer att räknas först på valdagen den 19 september.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-09-02 06:00
Det finns gott om platser där norrbottningarna kan lägga sin förtidsröst. Bara i Luleå handlar det om 17 platser runt om i kommunen. - Huvudsakligen är det biblioteken som används, säger Elsa Hassgren, valförrättare som på onsdagen satt och tog emot röster i Kulturens hus i Luleå. Andra lokaler som används är exempelvis skolan i Alvik, Sörbygården i Antnäs, Missionshuset i Brändön och skolan i Klöverträsk. Alla lokaler har inte öppnat än. Om man har tänkt att rösta lönar det sig att kolla på Valmyndighetens hemsida där det finns exakt information om var alla lokaler finns och om öppettiderna som varierar stort. Generösa
Röstningslokalen i Kulturens hus har mycket generösa öppettider, den är öppen för alla som vill rösta i förväg mellan 10 och 20 på dagarna. Öppethållandet och läget mitt i centrum innebär förstås att många kommer att rösta just här och det märktes redan första dagen. - Vi har haft kö sedan vi öppnade, berättar Hassgren. Öppnas på valdagen
Hon och kollegan Ingrid Olsson svarar på frågor och hjälper till med röstningen och när folk har gjort sin plikt och stoppat en, två eller tre valsedlar i kuverten så tar de emot dem. - Vi stoppar röstkort och valkuvert i ett fönsterkuvert som skickas till den valkrets som den röstande tillhör. Där öppnas kuvertet på valdagen och rösterna räknas, berättar Olsson. Både Ingrid Olsson och Elsa Hassgren är veteraner när det gäller förtidsröstning. - Det är ett trivsamt jobb, säger Hassgren. Ska resa bort
En av de många Luleåbor som väljer att rösta redan den första dagen är Ester Cullblom. - Jag brukar förtidsrösta och jag ska faktiskt resa bort i morgon så det passar bra. Dessutom är det skönt att få det bortgjort, säger hon. Förra valet, 2006, valde 31,8 procent av väljarna att förtidsrösta i någon av de kommunala lokalerna som ställts i ordning för detta syfte.
Den som inte kan eller vill rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Det är kommunerna som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning. För att förtidsrösta måste man ha med sig både legitimation och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa legitimation. Förtidsröstningen får börja 18 dagar före valdagen och pågå fram till och med valdagen. I varje kommun ska det finnas minst en röstningslokal som har öppet även på valdagen. Själva röstningen går till på samma sätt som i en vanlig vallokal på valdagen. Röstkortet och valkuverten lämnas till röstmottagaren som placerar dem i ett fönsterkuvert som klistras igen. Kuvertet skickas sedan till vallokalen i det valdistrikt där väljaren bor. När vallokalen har stängt på valdagen prickas väljaren av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuverten. Valkuverten läggs ner i valurnan tillsammans med de andra väljarnas röster. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas. De som befinner sig utomlands kan även förtidsrösta på ambassader och konsulat. Det går också att brevrösta från utlandet men då måste man beställa ett särskilt färdigpackat material med bland annat valkuvert och valsedlar i förväg.

Man kan rösta med bud om man är sjuk, funktionshindrad eller gammal och inte själv kan ta sig till sin vallokal eller en röstningslokal. Man kan också rösta med bud om man är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt. Budröstning kräver särskilt material som beställs i förväg. Röstningen kan ske i förväg eller på valdagen.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!