Runa, 21, mådde dåligt hela skoltiden

För 21-åriga Runa blev skoltiden en mardröm. Redan i sexan blev hon utbränd och därefter följde många år av hemmasittande. "Tänk om jag hade haft en studieplan som var anpassad för mig", säger hon.

Runa Persdotter Hanno ser ljusare på sin framtid i dag. "Skoltiden var väldigt svår för mig", säger hon.

Runa Persdotter Hanno ser ljusare på sin framtid i dag. "Skoltiden var väldigt svår för mig", säger hon.

Foto: Linda Kask

Luleå2023-05-27 14:25

Runa Persotter Hannos personliga berättelse berörde många av deltagarna under Fenomenalas idékväll. Sedan en tid tillbaka är hon ambassadör för föreningen. Kontakten med Anna Tuomas och föreningen fick hon via en länk på Facebook där de efterlyste en ung person med psykisk ohälsa för medverkan i ett radioprogram. 

– Anna berättade om sina idéer och jag bara kände, det är något sådant här som jag har väntat på under hela min skoltid, att få träffa någon som har samma tankebanor och liknande idéer om förändring i det icke fungerande skolsystemet. 

Redan i förskoleåldern blev Runa utsatt för mobbning. Som elvaåring fick hon diagnoserna Aspberger och tvångssyndrom. Mobbingen fortsatte. 

–Jag visste att jag hade läshuvud och kunde klara allt väldigt lätt egentligen. Det som satte käppar i hjulet var att det aldrig fanns de resurser som jag behövde för att orka med skolan. Jag hade behövt någon som hjälpte mig att skapa rutiner och få mig att slutföra det jag hade påbörjat. 

Även om hon blev utsatt i skolan, hittade hon ett sammanhang där hon kände sig hemma. 

– Jag tränade cheerleading och har tävlat i det på elitnivå. Inom cheerleadingen var vi som en stor familj. Visst hade jag kompisar i skolan också, men de gick inte i samma klass som jag och hade inte samma tider. 

Runas diagnoser gjorde att hon behövde stiga upp tidigt om morgnarna för att blir klar och hinna till skolan. Snabbt blev det till en ond spiral där hon sov alldeles för lite. Hon drabbades av ångest och hade svårt med koncentrationen.

13 år gammal orkade hon inte ta sig till skolan. Hennes mamma kontaktade skolan otaliga gånger och försökte få hjälp för sin dotter, men Runa upplevde att de inte fick något gensvar. 

– Jag hade behövde någon som såg vilka möjligheter jag hade och som hade hjälpt mig att ta tag i sådant som jag inte orkade. 

Coronapandemin blev en vändpunkt. Distansundervisning visade sig passa Runa utmärkt. På en enda termin läste hon in tre års engelskakurser. Hon började på folkhögskola för att ta igen det hon missat i gymnasiet. Men tempot blev för högt.

– Jag blev utbränd igen. Jag hade inte haft en normal skolgång sedan jag gick i sjätte klass. Det blev en chock. 

I dag ser hon mer hoppfullt på framtiden. Som 20-åring fick hon även den neuropsykiatriska diagnosen adhd. Hon håller på att prova ut medicinering.

– Jag har så många drömmar. Målet nu är att klara gymnasiet via Komvux som jag ska börja till hösten. Jag är stolt över att jag kan vara med och bidra till Fenomenalas arbete. Det är fantastiskt att få dela med sig av sina tankar och idéer i hopp om att kunna hjälpa någon som har haft samma upplevelser som jag har haft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!