Snart börjar den officiella rötmånaden

Om några dagar börjar rötmånaden. En period när vi måste hålla koll på våra livsmedel för att inte bli sjuka.

Jonas Toljander tipsar om att hålla maten kyld, handla smart och lita på sina sinnen under rötmånaden.

Jonas Toljander tipsar om att hålla maten kyld, handla smart och lita på sina sinnen under rötmånaden.

Foto: Cornelia Edblad

Luleå2020-07-22 09:00

Rötmånaden är den tid på året då vädret är som varmast och luften är som fuktigast. Detta betyder att livsmedel blir dåliga mycket snabbare, därav namnet rötmånad. I år börjar perioden den 23 juli och slutar 23 augusti.

Jonas Toljander är mikrobiolog på Livsmedelsverket. Han tipsar om att vara noga med att hålla maten kyld, inte låta mat stå framme på bordet och försöka hålla varm mat varm och kall mat kall.

Mögelsvampar och bakterier trivs i fuktiga och varma miljöer och börjar därför frodas i maten om den står ute i värmen för länge. Om vi får i oss dessa bakterier finns det risk att bli matförgiftad. Därför är det viktigt att handla smart och förvara maten på rätt sätt för att minska risken att bli sjuk och minska matsvinnet.

– Lita på dina sinnen, lukta, smaka och titta på maten. Om maten verkar okej går den troligtvis att äta, då slipper du slänga mat i onödan, berättar Jonas Toljander.

Den mat som är mest sårbar under rötmånaden är bröd och frukt, men även kött måste hanteras varsamt. Hygien är i samband med matlagning är ingenting nytt, men Jonas Toljander vill ändå förtydliga vikten i att tvätta händer och använda handsprit.

– För att undvika bakterier håll händerna rena, före under och efter matlagning. Använd skilda redskap för kött och annat, säger Jonas Toljander.

– Beroende på vädret och klimatet kan större delar av sommaren vara rötperiod. Ett exempel är 2018 då var vädret var varmt och fuktigt hela sommaren. Då blev hela sommaren blev rötmånad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!