– För tio år sedan bestämde jag mig för att jag ville bli Sveriges bäste sångpedagog. Det målet ville jag uppnå genom ett eget företag. Det växte fram till det som Röstcenter Sverige AB är idag. Nu erbjuder jag och mina två kollegor Elin Grunditz och Malin Frank allt från talpedagogik och retorik till kör- och individuell sång.
Varför blev du röstcoach?– Det var för mig det självklara yrket. Jag har alltid velat jobba med sång och jag tycker om att underhålla. Röstcoacher är nog både vanliga och ovanliga i Norrbotten. Många börjar jobba på skolor och kulturskolor med sin pedagogik – och såna finns det ganska många av – men att jobba på det sättet som vi gör, som ett företag, är nog mindre vanligt. Jag tycker det är det perfekta jobbet för mig och dessutom finns det en stor efterfrågan.
Vad är det bästa med jobbet?– Variationen. Att ena stunden ha en åttaåring som ska ta sånglektioner, till att nästa dag ha ett föredrag för slipade chefer som vill öva på retorik. Jag möter även många säljare och personer som i sina yrken använder sig av sina röster och dessutom har kundrelationer. Mitt jobb är väldigt roligt.
Var det svårt att starta företaget?– Både ja och nej. Det var svårt eftersom det inte fanns något annat företag i hela Norrbotten som gjorde samma sak som oss. Det gjorde att vi i början nästan var tvungna att hävda oss för att alla skulle förstå att det var en seriös verksamhet som många företag verkligen kunde ha nytta av att ta hjälp av. Företagen hade ingen annan att jämföra med och de kunde inte se att det var något som andra företag gjorde. Nu på senare år har det dock blivit mer efterfrågat och till hösten kommer jag resa runt i hela Sverige för att hålla kurser. När jag fick ta emot näringslivspriset 2015 för Årets unga företagare blev det som ett kvitto på att jag hade gjort rätt. Jag har inte legat på latsidan om man säger så.
Vilka är dina bästa tips till alla som ska uppträda?– Många snöar in sig på innehållet. De övar och övar på låten, eller rabblar sitt tal om och om igen. Det många glömmer bort är att tänka på hur de faktiskt ska nå ut till publiken. Man ska visualisera innan hur man vill känna när man står där framför åhörarna, tänka på att titta på dem och inkludera dem. Kroppsspråket är viktigare än PowerPoints och talkort. Lyckas man skapa ett möte mellan en själv och de som lyssnar når man ut med sitt budskap mycket bättre än om man för en monolog.
Vad gör du om du blir hes?– Då sitter jag i skiten, haha. Nä jag skojar. Då avbokar jag allt jag kan och sitter knäpptyst i ett par dagar. Jag försöker leva som jag lär. Blir man hes på grund av en infektion i kroppen är det bara och vila och vänta på man ska bli frisk. Blir man däremot hes för att man vrålat på en konsert finns det andra tillvägagångssätt. Huvudregeln är att vila rösten vid heshet, och det försöker jag att göra.
Vad händer nu?– Utöver att fortsätta driva Röstcenter Sverige AB har jag och Jessica Forsén Löfgren tillsammans kommit på ett koncept som vi ska ut i Sverige och köra på. Hon är en utbildad inom HR och DISC-personligheter och jag inom tal och retorik. Så vi har satt ihop ett kursutbud som vi är jättepeppade på att få dela med oss av. Det är alltså en tvådagars kurs där hon går igenom hur olika personligheter i grupper fungerar ihop och ska jobba tillsammans och jag lär dem om röstvård och kroppsspråk. Det är väldigt skattframkallande och mycket kul för både oss och de som går kurserna.