Rosornas borg rymmer sista vilan på Örnäset

Den kallades inledningsvis för Törnrosaborgen. Om en vecka invigs Örnäskyrkogårdens nya askgravplats. "Det går inte att köpa en gravplats i förväg, men vi har förstått att det finns ett intresse", berättar kyrkogårdschefen Fredrik Lundberg.

Landskapsingenjör Ann-Sofie Molin och kyrkogårdschef Fredrik Lundberg är stolt över Örnäskyrkogårdens nya del. Om en vecka invigs askgravplatsen Sub rosa som kostat sju miljoner kronor att anlägga.

Landskapsingenjör Ann-Sofie Molin och kyrkogårdschef Fredrik Lundberg är stolt över Örnäskyrkogårdens nya del. Om en vecka invigs askgravplatsen Sub rosa som kostat sju miljoner kronor att anlägga.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-09-22 06:00

Nyheten i korthet

  • Örnäskyrkogårdens nya askgravplats, kallad Sub rosa, invigs om en vecka. Gravplatsen kommer att omges av en granitmur med omkring 500 planterade rosor.
  • Sub rosa, som betyder "under rosen", kommer att rymma cirka 1 000 askgravar, var och en med plats för två urnor. Namnen på de begravda kommer att graveras in på kristallglasplaketter.
  • Gravplatsen, som kostat sju miljoner kronor att anlägga, är ett svar på efterfrågan på skötselfria gravplatser och kommer att skötas av kyrkogårdsförvaltningen.

Området omgärdas av en mörk granitmur som kommer rymma av en rosenrabatt. Uppemot 500 Louise Bugnet-buskrosor har planterats i stenmurens hålighet.

– Med tiden blir det en vägg av rosor. Det kommer att bli oerhört vackert med röda rosenknoppar och vita rosor. Buskarna lär bli cirka 150 centimeter höga, avslöjar Ann-Sofie Molin.

Den nya askgravplatsen har fått namnet Sub rosa som betyder "under rosen". Landskapsingenjör Ann-Sofie Molin har i sin gestaltning hämtat inspiration från romarriket. Uttrycket användes av romarna i betydelsen förtrolighet och hemlighetsfullhet.

– Det är en fin metafor för den här platsen. Sub rosa är en symbol för ett hemligt möte. Under rosen kan en besökare få vara med om ett hemligt möte och finna en avskild plats för kontemplation, förklarar Ann-Sofie Molin.

undefined
Askgravlunden kommer att omges av rosor. I muren har närmare 500 rosor planterats, berättar Ann-Sofie Molin.

En askgravplats kan bäst beskrivas om en kombination mellan en traditionell urngrav och en minneslund. De enskilda askgravarna har plats för två urnor. I Sub rosa markeras de av namnplaketter i kristallglas, där de dödas namn graveras in. 

I den nya viloplatsen kommer cirka 1 000 människor att gravsättas. Inom kort kommer begravningsverksamheten att ta kontakt med personer som visat ett intresse.

Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef vid Luleå domkyrkoförsamling, är stolt inför invigningen den 30 september.

– Det är en viktig milstolpe som vi arbetat med i över fem år. Vår tidigare askgravplats är sedan länge fulltecknad. Det är viktigt att Örnäskyrkogården kan tillhandahålla olika gravskick.

En askgravplats innebär en begränsad gravrätt som sträcker sig över 25 år med möjlighet till förlängning. Varje gravplats består en yta på 40 x 80 centimeter. 

undefined
Begravningsverksamheten sköter askgravlundens planteringar. Det är inte tillåtet med egna rabatter. Ovanför gravplatserna växer marktäckande nävor, men det finns plats för snittblommor eller en lykta.

Begravningsverksamheten står för skötseln. På marken har heltäckande nävor med rosa blommor planteras och endast privata ljuslyktor eller snittblommor i vas får placeras ut av anhöriga.

– Det som många efterfrågar i dag är att gravplatsen ska vara skötselfri. Det är inte längre självklart att ens efterlevande bor på samma ort. Många är också intresserade av en plats med namn dit de kan gå, förklarar Fredrik Lundberg.

Sub rosa innehåller också koppling till Luleås stålverkshistoria och SSAB. Några av planteringarna av röda rosar har placerats i sexkantiga hexagoner som tillverkats av rostfärgad cortenplåt.

Investeringen uppgår till cirka sju miljoner kronor. 

Dagens gravskick

I dag finns det ett flertal alternativ till en traditionell gravplats med gravsten.

En minneslund är ett kollektivt gravskick där den avlidnes askan grävs ned i ett gemensamt område utan namnskyltar eller enskildas planteringar.

I en askgravlund finns plats för en namnbricka, men däremot saknas utrymme för en egen plantering. Endast lyktor eller snittblommor är tillåtna. Varje gravrätt är begränsad till två urnor.

Däremot kan en urngravplats fungera som en familjegrav med gravsten och där efterlevande väljer mellan att sköta planteringen själva eller betala för skötsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!