Rosendrömmar att odla

Leif Blomkvist från finska Lepplax driver plantskola. Men han är också författare av trädgårdsböcker. Nu har hans senaste, "Rosor i norr", släppts.

Dubbel. Den här rosen heter Williams Double Yellow och är en brittisk ros med sitt ursprung runt mitten av 188-talet. Han klara sig i zon sex i Sverige.

Dubbel. Den här rosen heter Williams Double Yellow och är en brittisk ros med sitt ursprung runt mitten av 188-talet. Han klara sig i zon sex i Sverige.

Foto: Eija Dunder

Luleå2014-05-02 06:00

Leif Blomkvist är ett känt namn bland norrbottniska trädgårdsintresserade. En finsk trädgårdsmästare som har ett naturligt intresse för växtmaterial som passar i de höga växtzonerna, oavsett om det handlar om frukt, bär eller blommor. Han ambullerar runt både i Finland och i Sverige med sitt material som har finskt, svenskt ryskt, kanadensiskt och kinesiskt ursprung, bland annat.

– Jag får nu två kinesiska plommonsorter och ett vitt körsbär provodlade i en privatträdgård i Hortlax. Och det ser ut att gå bra, säger Leif Blomkvist.

Frukt och bär av olika slag ligger honom varmast om hjärtat. Det förstår man när man ser hans böcker "Trädgårdens bär" och "Våra fruktsorter" som bägge varit nominerade till utmärkelsen "Årets trädgårdsbok". För övrigt så nominerades den nyutkomna rosboken till Årets trädgårdsbok 2014 på mässan Nordiska trädgårdar nu i mars.

Rosor är alltid rosor. Mytomspunna och av många amatörodlade ansedda som lite svåra att klara. I sin nya bok vill Leif Blomkvist avdramatisera det.

– Svårt är det inte, men det gäller att man ger de olika sorterna de förutsättningar som de kräver. Man ska välja ros efter den jord man har eller ordna jord efter den ros man köper. Dagens moderna rosor måste till exempel ha fetare jordmån för att orka blomma, och en vildros vill ha det lite "eländigt".

De rosor som Blomkvist berättar om i sin bok är tänkta att klara sig i svenska zon fem, minst. Men i boken finns ändå sorter som har en betydligt lägre zonangivelse. Våghalsigt?

– Många sorter är faktiskt inte testade häruppe så det kan man göra själv råder han. Och man ska helst välja en rotäkta istället för sorter som är ympade på en annan grundstam.

Att ett skyddat läge -mikroklimat- kan kapa zoner är ett fakta som gör att man kan våga välja en känsligare sort. Upphöjd odlingsbädd är ett annat sätt. Man kan klara mer än man tror och han vill inspirera odlare till att prova och se om det går.

I boken återfinns, fint illustrerat, 133 sorters rosor av olika typer som busk och klätter. Här finns historiska sorter och moderna Kanadensiska. Här finns de som bara blommar en gång per säsong till såna som har ett flor hela sommaren igenom. Nybörjare eller avancerad odlare, det finns rossorter för alla.

– För nybörjaren till exempel sorterna Therese Bugnet eller Marie Bugnet och Kanadensiska William Baffin som har bra vinterhärdighet och så finska Polstjärnan.

För den avancerade tipsar Leif Blomkvist om Gallicagruppen och exempelvis sorten Belle Amour. Men som sagt, det finns "hur mycket som helst" att välja bland i rosornas underbara värld, bara plånboken och härdigheten sätter gränserna.

Vilken väljer du?

Grattis säger vi till Anne-Christine Henriksson, Karlsborgsverken, Eva Wuopio Boden, Hjördis Östling Luleå, och Marie Köhler Luleå. Böckerna kommer med posten. Och tack till alla er andra som inte hade turen denna gången. Intresset var stort.

Värt att veta om rosor och odling

Den svenska zonkartan omfattas av åtta växtzoner, från de lägsta och mera sydligt belägna zon 1- 4 och de högre 5-8 i ett kallare klimat. I Luleå kommun är vi i zon 5-6.

Odlingssätt med höga odlingsbäddar och skyddade lägen skapar mikroklimat vilket gör att man kan välja växter med lägre zoner än rekommenderat och de klarar sig utmärkt.

Läs på om hur din växt ska skötas och följ råden- det gör att du får ett förväntat resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!