Det är fyra år sedan tvåbarnsföräldern Linda Ekenberg från Luleå fick cancerbeskedet. Hon hade fyllt 34 år och skiljer sig därmed åldersmässigt från genomsnittspatienten. Omkring tre procent av dem som drabbas av bröstcancer är under 40 år.
– Ändå är det oftast vi yngre som syns. Många unga skräms av det och tycker att det känns obehagligt. Jag tycker att man ska komma ihåg att det är rätt ovanligt att drabbas som ung. Och att det numera finns otroligt bra behandlingar, säger Linda Ekenberg.
Familjen drabbas
Som ordförande i Bröstcancerföreningen i Norrbotten är hon en av drivkrafterna bakom kampanjen som inleds i dag. Hela oktober månad samlar Cancerfonden och Bröstcancerföreningarnas riksorganisation in pengar till forskning kring den i särklass vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor.
I samband med kampanjen vill Bröstcancerföreningen sätta ljuset på den lokala bröstcancervården.
– Vi har jättebra bröstcancervård i länet och får tillgång till de dyra behandlingarna. Man kan säga att den tekniska vården är bra. Men vi vill poängtera att det finns anhöriga bakom varje person som drabbas. Det kan vara en partner och kanske barn. Men anhöriga får inget stöd och vi som varit sjuka får ingen rehabilitering. Jag gick själv på behandling i 1,5 år och efteråt frågade jag vilken rehabilitering jag skulle få. Men det fanns inget, säger Linda Ekenberg.
Kost och motion
Bröstcancerföreningen samarbetar i år med träningsanläggningen Helex i Luleå, där helgens aktiviteter går under rosa flagg. I morgon föreläser överläkare Nils Olof Bengtsson, onkolog vid Norrlands universitetssjukhus, om kostens och motionens betydelse vid bröstcancer.
För Linda Ekenberg var träningen betydelsefull under och efter behandlingen. Friidrottaren Ludmila Engquist, som 1999 drabbades av bröstcancer, blev en förebild.
– Jag var råimpad av henne. Jag tänkte att jag åtminstone skulle gå ett varv runt huset varje dag. Ibland gick det bara inte, men jag försökte. En bröstcancerdiagnos skapar oro och ångest och för mig var träningen jätteviktig för att komma tillbaka, säger Linda Ekenberg.
Rosa är höstens heta färg
Vilken färg har månaden oktober? För Linda Ekenberg, ordförande i Bröstcancerföreningen, är svaret givet. - Rosa.
Foto:
Torsdagen den 1 oktober inleds Rosa bandet-kampanjen som under oktober månad uppmärksammar bröstcancer. Norrbottens-Kuriren kommer i en artikelserie att belysa såväl forskningen som människorna bakom sjukdomsstatistiken.
Fakta
7.000 kvinnor får bröstcancer varje år.
1.500 kvinnor dör i bröstcancer varje år. Medelåldern på dem som drabbas är 60 år. Var nionde kvinna får diagnosen bröstcancer. Även män kan få bröstcancer. Ca. 40 män om året. I dag överlever 80 procent av dem som får diagnosen.Källa: CancerfondenUrval av aktiviteter under oktober:
Bröstcancerföreningen samarbetar med Helex i Luleå, som under helgen har rosa löpband och maratonaerobic. Överläkare Nils Olof Bengtsson, onkolog vid Norrlands universitetssjukhus, föreläser om kostens och motionens betydelse i samband med bröstcancer (fredag 2 oktober, 10.00, Helex). På Rådhustorget i Piteå knyts världens längsta mänskliga rosa band. Musikhögskolan samlar in pengar genom att spela för stans lördagsflanörer. Fredag den 16 oktober spelar Luleå basket enrosa match mot Brahe på hemmaplan. Det blir
rosa fika, underhållning och bössinsamling. Rosa bandet säljs landet över av företag och
organisationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!