Rökförbudet har gett fler kunder

Rökfritt på krogarna skulle tömma ställen på gäster - trodde man. Oron var obefogad. Många har fler gäster nu när det är rökfritt. -Det är skönt när man slipper röken, säger Dennis Åström, stamgäst på klassiska Café Metropol i Luleå.

Foto:

LULEÅ2007-12-06 01:45
Redan 1999 ville folkhälsokommittén införa ett totalt förbud mot rökning på landets restauranger och krogar. De flesta krögare och även deras företrädare SHR, Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, var oerhört kritiska och oroliga över att ett förbud skulle skrämma iväg kroggästerna och leda till stor försäljningsminskning. Att röka på en krog var så ingjutet i den svenska folksjälen, att det skulle man inte kunna ändra på utan drastiska konsekvenser, ansåg man då.Frågan vann inte politiskt gehör förrän våren 2004. För att ge branschen tid att ställa om, trädde förbudet i kraft först 1 juni 2005.I dag, drygt två år senare, är alla inblandade otroligt nöjda med förändringen. Enligt Hotell- och restaurangfacket är de positiva effekterna för personalen påtagliga. Hälsoundersökningar före rökstoppet visade att drygt hälften av de anställda led av hosta, röda ögon och irritation i halsen. Ett år efter rökstoppet hade bara en av fem problemen kvar. Ingen undergång
Och restaurangerna har inte gått under på grund av förbudet. Många restauranger och krogar har till och med noterat en ökning av gäster och har fått en ökad försäljning, tack vare rökförbudet. Café Metropol var ett klassiskt fik i Luleå där man sedan 1925 kunde ta sig en fika - och ett bloss. Här om någonstans hörde rökning och fika ihop. Det var också här som man tillät rökning ända in i det sista.Det är fortfarande ett populärt fik. Men oron för tomma bord var obefogad. -Ja, det blev faktiskt precis tvärtom. Vi har fått fler, nya stamgäster sedan rökförbudet. De som inte kunde komma hit tidigare på grund av röken gör det nu. Väldigt många av våra stammisar har helt slutat att röka, så för ett år sedan slutade vi att sälja cigaretter och nu har vi inte ens en asklåda utanför. Det är ingen som verkar behöva en, säger ägaren Åsa Olsson. Bättre miljö
Hon har arbetat i kaféet i mängder av år, men tog över den för två år sedan och har erfarenhet av tiden före förbudet. Hon tycker att det är skönt att slippa röken då hon arbetar. -Men då tidigare tänkte man inte på att det var rökigt. Fast man kunde aldrig fara ut på stan direkt efter jobbet. Först fick man åka hem för att duscha för att man luktade rök. Nu märker man att man blivit lite petig när det gäller rökning. Man reagerar direkt när någon luktar rök, säger hon.En av kaféets stamkunder är Dennis Åström. Han välkomnar rökförbudet på sitt favoritställe.-Väldigt skönt. Det här ett fint gammeldagst fik med bordsservering och bra personal, men jag röker inte själv och ibland var det riktigt rökigt här, så det är skönt att det är rökfritt nu, säger han.
Den 1 juni 2005 blev det ett totalförbud att röka inne på Sveriges krogar och restauranger. Argumentet vara att alla hade rätt till en rökfri arbetsmiljö och man hänvisade till den omfattande passiva röknigen som alla restauranganställda utsattes för.Krögarna befarade en kraftig minskning av försäljningen, men enligt en undersökning som SHR gjort bland hundratals serveringar är den absboluta majoriteten positiv till rökförbudet.16 procent har noterat klart förbättrade inkomster.78 procent säger att inkomsterna är desamma som före förbudet.6 procent har märkt att inkomsterna minskat.12 procent av de tillfrågade svarade inte.Av de nordiska länderna var Norge först ut med rökfritt på krogen(2004). På Island och i Finland är det rökfritt sedan juni i år. Rökning på finska krogar tillåts dock under en övergångsperiod i specialbyggda rökrum. Danmark har ett, delvis förbud sedan augusti i år. Små serveringar har tillåtet för rökning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om