Rökförbud innanför galler

Den 1 januari är det slutrökt inomhus på alla fängelser och häkten i Sverige. Rökförbudet gäller både för intagna och anställda. Luleåhäktet införde totalt rökstopp inne för ett halvår sedan. Med enbart goda erfarenheter, enligt häkteschefen Bror Morin. Intagne Mats, 23 år, som Kuriren träffade i häktet, är dock kritisk.

TACKSAMMA. Häkteschefen Bror Morin säger att intagna till och med tackat för rökförbudet. Nu har de äntligen fått hjälp att sluta röka.

TACKSAMMA. Häkteschefen Bror Morin säger att intagna till och med tackat för rökförbudet. Nu har de äntligen fått hjälp att sluta röka.

Foto: Berndt Dimeus

LULEÅ2007-11-08 01:45
Mats sitter häktad i väntan på rättegång. Han har erkänt och utredningen är klar. Två gånger om dagen tillåts han gå ut på rastgården och röka. En gång vid niotiden på förmiddagen och andra gången vid halvfyratiden. Alldeles för litet, anser Mats, som innan han frihetsberövades brukade röka ett och ett halvt paket om dagen. På häktet innebär första röktillfället en timmes rast och han hinner med flera cigarretter. Eftermiddagsrasten är bara fem minuter lång och då blir det en enda, möjligen två.- Varför får vi inte röka på rummen? Där tar ju ingen annan skada. Cellen ska ju vara min bostad. Då borde det vara upp till var och en om man vill röka. Det är helt sjukt att införa rökförbud, protesterar Mats.Han hänvisar till att röken går att vädra ut om personalen ska gå in i cellen. Det sker dessutom väldigt sällan. I regel knackar de anställda bara på dörren när de kommer för att hämta den häktade eller för att lämna något meddelande.För de intagna finns både nikotintuggummi och nikotinplåster att tillgå genom sjuksköterskan.- Inget för mig. Det svider bara i halsen av nikotintuggummi. Det får bli snus istället för att täcka nikotinbehovet, uppger Mats.Kritisk i början
Chefen på häktet i Luleå, kriminalvårdsinspektör Bror Morin, säger att man körde igång med rökstoppet den 21 maj och att han faktiskt var litet kritisk i början.- Ja, om jag ska vara riktigt ärlig så var jag skeptisk. Inte mot åtgärden utan mot tidpunkten. Det var nära till semestertiden och vi skulle lämna över till vikarier att hantera situationen. Många av de intagna är trasiga människor, mår psykiskt illa och tyr sig till cigarretterna. Det var svårt att veta hur de skulle reagera, säger Bror Morin.Hans farhågor besannades dock inte. Inga incidenter inträffade.Cigg eller lunch
Däremot är personal på stora anstalter som Hall eller Kronobergshäktet oroliga inför det kommande rökförbudet vid årsskiftet. För dem ska råda totalt rökförbud på arbetsplatsen. Eftersom det är stora ytor och många säkerhetskontroller att passera blir det i princip omöjligt att hinna ta sig utanför anstalten eller häktet under lunchen, åtminstone om man dessutom ska hinna äta mat. I tre av kriminalvårdens sex regioner, Mitt, Stockholm och Väst, får personalen inte röka alls på arbetstid, inte ens utomhus. Den rökande delen av personalen tycker att det är märkligt att de intagna har större frihet än personalen.Många anställda är också, enligt Sekofacket centralt, rädda för att de inskränkta rökmöjligheterna för de intagna kan leda till mer hot och våld.Den uppfattningen delas av Mats, intagen på häktet i Luleå. Att vara utan röka kan leda till både sömnproblem och aggressivitet.- Kanske inte så mycket här på häktet för det vet man ju är en kort tid, men ute på anstalterna. Det är lätt att bli nervös och aggressiv om man inte får nikotinbegäret tillfredsställt. Det kommer att bli ett djävla liv på anstalterna, tror han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om