På fredag ska riksdagen fatta beslutet att Sverige ska bidra till den internationella militära insatsen i Libyen.
Regeringens förslag att skicka åtta Jas Gripen-plan, ett transportflygplan av typen Hercules samt spanings- och stödresurser till Libyen verkar få ett brett politiskt stöd i riksdagen.
Anna Hövenmark från Jokkmokk sitter i Vänsterpartiets partistyrelse. På onsdag morgon diskuterade partistyrelsen hur man ska ställa sig till den föreslagna svenska insatsen i Libyen. Beslutet blev att Vänsterpartiet säger ja till svenskt deltagande.
Inget lätt beslut
- Jag ansåg att vi skulle gå med på insatsen. Det som är otroligt viktigt för min del är att man gör det under FN-mandat, att det faktiskt är FN som är ansvarig för insatsen, säger Anna Hövenmark.
Hon säger att det inte var något lätt beslut att ta, det fanns ledamöter i partistyrelsen som ville säga nej men det blev ingen omröstning, enligt Anna Hövenmark.
Diskuteras den föreslagna insatsen i Libyen bland människor du möter?
- Nej, jag tycker man diskuterar det väldigt litet överlag. Jag vet inte varför det är så, säger Anna Hövenmark.
Folkmord
- Vi i Vänsterpartiet stöder FN som organisation och FN-resolutionen. Då blir det litet konstigt om man skulle säga nej till svenskt deltagande, säger Anna Hövenmark.
Miljöpartiets riksdagsgrupp ställde sig bakom den föreslagna svenska insatsen på tisdagskvällen.
Kommunpolitikern Annika Eriksson från Luleå har ingen avvikande åsikt mot riksdagsgruppen.
- Vi är för det i riksdagen, jag har inte funderat för egen del på det. Här har vi en diktator som begår folkmord på sin egen befolkning, ska man då titta på? säger Annika Eriksson.
"Gigantiskt misstag"
Hon är medveten om diskussionen i fredsrörelsen, att användandet av våld bara föder mer våld. Svenska freds- och skiljedomsföreningens ordförande Anna Ek har argumenterat att det vore ett gigantiskt misstag att skicka Jas Gripen till Libyen.
- Jag tycker nog att när det är så uppenbart som det är i Libyen, så är det inte rätt att stå med armarna i kors, säger Annika Eriksson.
Hon tillägger att det är en komplex fråga och att det kan visa sig i efterhand att det blev fel.
- Hur man än gör kan man kritiseras för att ha gjort fel, säger Annika Eriksson.