Röda korset ordnar jullunch

Vara ensam på julen kan kännas svårt. Men alternativet finns i bästa fall. I år ordnar Röda korsets Luleåkrets en öppen jul i Luleå. Den 17:e december släpps 100 gratisbiljetter till mat och gemenskap på julafton i Sundsgårdens festlokal Lagunen. En jullunch sponsrad bland annat av Luleå kommun som håller mat och lokalen.

GOD JUL. Röda Korsets Luleåkrets med flera aktörer  ordnar en öppen jul i Luleå. Den sjuttonde december släpper man på Kupan 100 biljetter till gratis jullunch och god samvaro under julafton. Plats för julfesten blir  restaurang Lagunen i Sundsgården.

GOD JUL. Röda Korsets Luleåkrets med flera aktörer ordnar en öppen jul i Luleå. Den sjuttonde december släpper man på Kupan 100 biljetter till gratis jullunch och god samvaro under julafton. Plats för julfesten blir restaurang Lagunen i Sundsgården.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2007-12-14 01:45
- Det här är ett test, kan man säga, berättar krets- och verksamhetschefen Janerik Edlund och ledamot av kretsstyrelsen Karin Widman. - Vi får nu se hur stort intresse det är för detta och går det bra så blir det här en tradition, säger Janerik Edlund hoppfullt. Karin Widman berättar varför man valt att ordna en öppen jul, den första i sitt slag för kretsen i Luleå. Gruvsamt
- Det finns många som sitter ensamma och det kan kännas svårt när man ser och hör hur andra samlas och firar julen. Och det handlar om alla slags situationer. Det kan vara den ensamma pappan som har sina barn på annan ort eller så, säger Karin som under sin yrkesverksamma tid som sjuksköterska kom i kontakt med oron inför julen i sina patientsamtal. Att Luleå, som är en så pass stor stad, ska ha tillgång till en öppen jul tycker Janerik och Karin är ett måste. Men i år är Röda korsets initiativ nära nog det enda. Hur erbjudandet tas emot blir alltså ett test. - Vi bjuder på en god jullunch mellan 11 och 14. Och man får åka buss gratis om man visar upp sin lunchbiljett ombord på bussen, det gäller tur och retur, säger Janerik Edlund. Arrangemanget är ett samarbete mellan Röda kors-kretsen i Luleå samt Gammelstads Röda kors-krets, RKUF, Luleå kommun, Norrbottens Media, LLT samt Kontore. - Cirka 15 frivilliga Röda korsare kommer att arbeta med lunchen, säger Karin Widman. Biljetterna till lunchen hämtas på Kupan i södra hamnen mellan den 17 december till och med den 21 december. Framgångsrikt
Att kunna erbjuda gemenskap och en bit mat tycker de bägge känns fint. Att vi alla kan göra en liten insats för någon behövande tro bägge är möjligt och de tycker det är något att tänka på. Och man är även mäkta nöjda och stolta över verksamheten i övrigt. Inte minst Kupan som blivit en riktig mötesplats för alla och en riktig sparbössa . - När vi fanns på förra stället hade vi en omsättning på runt 1,5 miljoner, nu handlar det om cirka fem miljoner. Vi är på andra plats bland de 290 Kuporna i Sverige, berättar Janerik Edlund. Hemligheten bakom framgången? Ja den fint skötta butiken, en välkomnande samvaro på träffpunkten och Luleåbor som skänker de prylar de inte behöver. Totalt under 2007 har Luleåkretsen skickat in 421.000 kronor från insamlingar. Exempelvis 50.000 till Kongo Globalprojekt, 50.000 till Kriscentrum i Skellefteå samt 101.000 kronor till katastrofhjälpen. Och man kommer framöver att till den sistnämnda skicka in ytterligare pengar - en miljon kronor!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om