Det är kalaslördag och Röda korsets personal är samlad på basen i Pontushallen.
- Vi är 23 personer som jobbar från Röda korset under Luleåkalaset. Dessutom har vi två läkare och två sjuksköterskor med oss, säger Irina Nilsson, uppdragsledare.
När klockan närmar sig 21.00 är det dags att positionerna sig, runt det folkhav som kommit för att se Tom Jones.
- Tom Jones drar ju en lite äldre publik, det blir ofta lite lugnare då. Dessutom är klockan inte så mycket ännu, vi brukar ha ganska lugnt fram till 23-tiden, då det har en tendens att "smälla till", säger Irina Nilsson.
Slussat ut personen
Under spelningen inträffar två incidenter. Anropen kommer via Irina Nilssons och kollegan Daniel Strandemos öronsnäckor. De får reda på positionen på en vårdbehövande person som rasat ihop och ligger på marken mitt inne i publikhavet, och banar sig väg fram till platsen. På fem minuter har de sedan, dels pratat med personen och skapat sig en första bild av vad som hänt, och sedan, slussat ut personen ut ur folkhavet och fram till en väntande bår. På bara fem minuter.
- Ja, vi har en väldigt väloljad organisation. Vi samarbetar med ordningsvakterna också. Vi ger första hjälpen och om vi tror att den skadade eller sjuka personen behöver mer vård, än den vi ger, så kommer läkarna och sjuksköterskorna in i bilden, säger Nilsson.
Samtidigt har en festivalbesökare tagits till basen och ligger där på en bår med något som verkar vara hjärnskakning och undersöks av läkare.
Det är andra året som läkare och sjuksköterskor ingår i organisationen på Luleåkalaset.
- Det är jättestor skillnad. Det fungerar jättebra. Vi behöver inte tillkalla ambulans lika ofta nu som innan de kom med, det är mer effektivt, säger hon.
Helt annan publik
Nästa spelning som bevakas av uppdragsledargruppen, Nilsson/Strandemo, är spelningen med Daniel Adams-Ray.
- Här är ju en helt annan publik än under Jonesspelningen och jag ser redan nu att det ser trångt ut framme vid staketet. Därför kallar jag nu ut ytterligare en grupp, så vi har två grupper här.
Och det behövs. Ganska snart trängs publiken så mycket att flera personer får bäras ut över staketet framme vid scenen. Någon får lägga sig på en bår som står bakom scenen och "hitta luft igen". Andra ber om vatten.
Efter ett tag kommer ett anrop och uppdragsledarna beger sig till Röda korsets tält, mitt i festivalområdet. En besökare har på något sätt skadats så att illa att festivalläkarna misstänker nack- och ryggskador. Ambulansen är tillkallad via sambandscentralen och den skadade förs till sjukhus.
Sköter logistiken
Under hela kvällen kommer anrop via kommunikationsradion, ibland låter det så här: "Röd 1 anropar Röd 2, kom". Det är anrop från sambandscentralen till uppdragsledargruppen. Sambandscentralen ligger högt upp i Kulturens hus. Helene Hugosson samordnar Röda korset och vårdpersonalen. Hon sköter logistiken med hjälp av en markeringstavla.
- Mitt jobb är att matcha ihop de olika grupperna men också att ordna ambulanstransporter via SOS Alarm, säger hon.
Både Irina Nilsson och Helene Hugosson säger att årets version av Luleåkalaset varit lugnare än andra år. Organisationen har effektiviserats och det innebär att alla ingripanden går snabbare.
När vi lämnar området spelar sista gruppen för kvällen och fyllnadsnivåerna har ökat, det innebär ytterligare mer jobb som väntar för frivilligarbetare från Röda korset.