Rockstjärnan Alexander Hagman har inte bara turnerat med sitt band Raised Fist över hela världen. Han är även en kampsportsprofil och har tränat ett dussintal stilar sedan fyra års ålder. För tio år sedan öppnade han upp Gracie Jiu Jitsu i Luleå för att lära ut kampsport till ungdomar och vuxna.
Nu vill han sprida vidare kunskapen till barn. "Bullyproof" har kommit till Luleå.
Vad är egentligen "Bullyproof"?
–Det är ett självförsvars-program för barn, baserat på brasiliansk Jiu Jitsu som utvecklats i Los Angeles av medlemmar i den internationellt erkända kampsportfamiljen Gracie. Det bygger på att stärka barnens självförtroende och kortfattat göra dem till mindre enkla måltavlor för mobbare. Jag lär dem grunderna i Jiu Jitsu för att de ska kunna försvara sig själva. Men utan att uppmuntra till våld, säger Alexander Hagman.
Alexander Hagman välkomnar barn till Luleå Energi Arena i två olika åldersgrupper. En grupp är från fem till sju års ålder och en från åtta till tretton år. Upplägget är olika beroende på ålder. I den yngre gruppen vävs enkla Jiu Jitsu-övningar in i lek. Den äldre gruppen lär sig mer praktiska Jiu Jitsu-tekniker på ett roligt sätt. Den verbala träningen hur man säger ifrån på skarpen är även en stor del av programmet "Bullyproof".
– Om barnen blir angripna hjälper det ofta att de säger till och visar med självförtroendet att de inte är ett lätt byte. Många gånger kan det ta stopp redan där. Först lär jag ut att de ska säga ifrån, backa från mobbaren, och ropa efter hjälp. Det är viktigt att jobba med den verbala biten först. Men om någon plötsligt sitter på ens mage och gör något dumt ska de veta hur de tar sig därifrån, säger han.
Varför är detta viktigt?
– Att mobbning existerar är ett faktum. Jag vill att barn som blir utsatta ska veta att de faktiskt kan stå upp för sig själva om de hamnar i en våldsam situation, både verbalt och inom självförsvar. Vi pratar också mycket och lär barnen hur man är en bra kompis mot andra, säger han.
Har det fått kritik då det kan ses som våldsamt?
– Nej, det har det faktiskt inte. Jag lär inte ut att de ska sparka eller slå någon, det blir kontraproduktivt vilket ökar ilskan och intensiteten i situationen. Det är forskning bakom detta och pedagogiken är underbar. Jag har ju två barn själv och för mig är det lika självklart som att lära dem att simma, säger han.