Tystnaden i operationssalen bryts av en kvinnlig spökröst.
"Da Vinci är redo."
Vi befinner oss i operationssal 309 på Sunderby sjukhus. Här huserar operationsroboten DaVinci Xi. Det handlar om en investering på cirka 20 miljoner kronor.
Andreas Söderström är ansvarig för implementeringen av den nya roboten i verksamheten på kirurgkliniken. Den togs i bruk den 29 januari.
– Det är ett väldigt bra hjälpmedel. Min uppfattning är att roboten gör mig till en bättre kirurg.
Trots att den bara varit i tjänst i tre veckor har nytillskottet redan fått ett namn. Operationssjuksköterskorna kallar den Ove efter den första patienten.
I dag används operationsrobotar över hela världen. Region Norrbotten är sist i Sverige att investera i den nya tekniken.
– Professionen har efterfrågat en robot i sju år. Varför processen kring investeringen blivit så utdragen har jag inte full insyn i.
Inköpet har medfört att kirurger fått lära sig ett nytt arbetssätt. För att bli certifierad krävs 40 träningstimmar i en simulator.
Kirurgen styr robotens instrument med sina händer och fötter. I en konsol kan ingreppet följas via bilder i 3D-format med upp till 15-faldig förstoring.
– Det skapar många fördelar. Snittet och blödningen blir mindre. Vårdtiden på sjukhus blir kortare och återhämtningen snabbare. Tekniken skapar möjlighet till fler operationer, men det förutsätter också att personalen blir fler, understryker Andreas Söderström.
Oves intrång har inte inneburit en minskning av personal i operationssalen utan det handlar mer om förändrade arbetsuppgifter.
Det har gått ett par dagar sedan Kia Asp genomgick en robotassisterad operation i Sunderbyn.
Hon förstod först i operationssalen hur ingreppet i tjocktarmen skulle gå till.
– Roboten ser rätt läskig ut, men den verkar kunna sina saker. Jag fick komma hem två dagar efter ingreppet och vaknade i morse upp i ren eufori. Jag känner mig återhämtad. Om det är robotens förtjänst vet jag inte, men all cred till personalen.
I dag används roboten för operationer inom urologi, gynekologi eller tarmkirurgi, men snart kan fler få stifta bekantskap med Ove.
– I dag skickar vi prostatapatienter söderut, men med start i vår ska vi göra ett 50-tal sådana ingrepp per år. Det blir en besparing på flera miljoner, kortare ledtider och vård på hemmaplan för norrbottningar, säger Andreas Söderström.