Från att vara mer kafé med kaffe och te som specialitet samt lite enklare rätter till det som i dag menymässigt känns mer som en renodlad restaurang – även om kafébiten fortfarande i allra högsta grad är levande.
Det finns alltid en farhåga att det varken blir hackat eller malet när man vill vara för mycket på samma gång.
Men visst blir löken hackad. Visst blir kaffet malet. Vi tycker Roasters klarar av kombinationen.
Krogkollen tar in fyra rätter att inleda med. En kantarelltoast med västerbottensost, ett vitlöksbröd, en sparrissoppa samt en chark- och osttallrik.
Det blir en bra start för samtliga förrätter faller Krogkollen i smaken. Förutom välsmakande och rikligt tilltagna kantareller med ost finns även brödets krispighet kvar i toasten vilket inte alltid är fallet för en toast av denna variant. Det brukar gegga till sig ibland. Sparrissoppan är välsmakande men Krogkollen hade nog föredragit lite mer grädde i soppan. Chark- och osttallriken är väl tilltagen och har man ambitionen att kliva på en trerätters blir det faktiskt i mesta laget. Men det är ju knappast ett minus, snarare tvärtom, och krogkollen har magar som rymmer det mesta. Överlag är det duktigt med mat, både när det gäller förrätter och huvudrätter.
Till huvudrätt väljer en medlem i Krogkollen från rubriken ”Everyday food”, och valet faller på oxjärpar med potatispuré, pressgurka, lingon och gräddsås. I övrigt tar vi in en röding med dopp i kopp, färskpotatis, citronhollandaise och primörer samt en hjortfilé med svartvinbärssås, syltade kantareller, potatispuré med västerbottensost. Vi tar även in en stadig bit hängmörad entrecôte med portvinsås, pommes frites, sparris och tryffelcrème.
Starkaste kortet blir hjortfilén som verkligen gillas men det är belåtna miner hos samtliga. Dopp i kopp och färsk potatis frambringar nostalgiskt salta smakminnen från barndomen hos valda delar av Krogkollen, däremot känns den medföljande rödingen i torraste laget men smaken är god, det är den. Två fina bitar fisk är det också.
Och på tal om bit: entrecôten är modell förbaskat stor och Krogkollen konstaterar att bjässen är mör och fin och stekt efter önskemål.
Till efterrätt tar vi in en chokladpannacotta med espresso som toppas med syltade körsbär och en mörk chokladterrin med en citronsorbet. Kaffe på det, dårå, tackar, tackar.
Båda efterrätterna smakar bra utan att för den skull vara något extraextra. Krogkollen föredrar chokladterrinen som är mäktig värre och med en frisk citronsorbet.
Vi lämnar nöjda och synnerligen mätta och konstaterar att Roasters är bra mycket mer än kaffe och te.
Stabil fyra.
0920-26 29 00
Roasters/Totalbetyg 4
Atmosfär 4
Roasters är relativt nyrenoverad och dess läge på Storgatan med enorma fönster ut mot gatan skapar en trivsam miljö. Ljudnivån är dessutom alldeles utmärkt för den som vill kunna prata med sällskapet utan att behöva höja rösten som det kan vara på andra ställen. En liten varning kan vara på sin plats, några av borden har stolar av barstolsvariant utan ryggstöd, vilket inte passar alla, särskilt om man ska sitta länge.
Service 3
Efter en inledande fadäs där en Dry Martini blir något helt annat får vi god service kvällen igenom. Inga yviga gester, serviceinriktat och bra. Från start till mål tar det cirka två timmar. Det är en fullt acceptabel väntetid på de olika rätterna.
Meny 4
På Roasters meny finns förrätter, tapas, ”everyday food” samt exklusivare rätter som hjortfilé, exempelvis. Menyn är egentligen inte överdådig men de flesta hittar säkerligen något som passar. Även vegetarianer och fiskätarna har alternativ. Samtliga rätter går att få i halvportion för för barn under tio år.
Dryck 3
Det finns okej med alternativ, men vill man fokusera på drycken finns bättre ställen.
Prisvärt 4
Roasters hamnar i mellanskiktet prismässigt och det är vi helt tillfreds med. Den mat och service vi upplevde under kvällen kändes prisvärd.
Barnvänlighet 3
Det är inte ”fine dining”, inte heller lika högljutt och stojigt som konceptet är på andra håll vilket gör att en liten unge som snokar runt bland stolsbenen inte känns lika obekvämt som det kan göra ibland. Men det är ju inte direkt barnoptimalt för den delen.
Ja!
För den som vill ha prisvärt mat i en lugn och trevlig miljö.
Nej!
Är man ute med partygänget och förfestar är stämningen kanske lite väl tillbakalutad.