Videon är inte längre tillgänglig
Och hon är inte ensam om den saken bland sina kolleger runt om i länet och landet. Var fjärde alkoholhandläggare har någon gång blivit utsatt för hot eller våld i sitt arbete.
- Det finns också en oro för den organiserade brottslighetens tillväxt i Norrbotten. Dessa organisationer har på många håll intresserat sig för just restaurangbranschen. Och det kan skapa ett allt kärvare arbetsklimat för alkoholhandläggare, säger Ingbritt Dahlqvist, själv alkoholhandläggare i Piteå kommun.
Utsatta för dödshot
Hon känner också till flera personer som varit utsatta för dödshot i samband med tjänsteutövning.
Kommunala Alkoholhandläggares Förening har de två senaste åren frågat sina medlemmar om hot och säkerhet. De som blivit hotade, uttalat eller via gärning, på jobbet ger följande exempel:
Gevärskula i brev
¤ Anhöriga till restauratörer har uppträtt hotfullt vid tillsyn
¤ Vid avslag på ansökan har hot uttalats
¤ Hot och förtal har förekommit på tillståndshavarens hemsida
¤ Gevärskula i brev
¤ Vid besök på krogen har en person gjort en rörelse med ett finger från ena sida av halsen till den andra
¤ Hot om att ta livet av sig från den sökande
¤ Krossad bilruta
¤ Hotfulla gäster vid tillsyn
¤ Krögare har slängt ut tillsynspersonal samt gapat och skrikit
¤ Påverkad kund har gjort utfall vid tillsyn
¤ Telefonsamtal hemmet mitt i natten
¤ Handläggare ofredad och misshandlad
Skyddsväst och pistol
Upplevda förtäckta hot, indirekta hot:
¤ Misstänkt vapen i väska vid besök
¤ Aggressiva telefonsamtal
¤ Krögaren visste hemadressen, "ville lämna en present"
¤ Personal har gått efter och stirrat under tillsyn
¤ Kriminellt gäng är vänner till ägaren
¤ Krögare visar att han har skyddsväst och pistol i axelhölster
¤ Sökande talar om att han är van att slåss
¤ "Jag betalar din lön; du ska göra som jag säger"
¤ Vid besök fanns vakt, då situationen upplevdes som hotfull
¤ Hotfullt uppträdande
¤ Nekad tillträde till serveringsställe
¤ Hot på bloggar
¤ Bilar som kör utanför bostaden
Måste följa lagen
- Ja, det har hänt ett par gånger för tiotalet år sedan att jag drabbats av förtäckta hot. Och det handlar om fall där jag, i min rekommendation till socialnämnden, inte funnit skäl att bevilja tillstånd att servera alkohol. Det har då inte handlat om fullvärdiga restauranger, som inte haft restaurangkök. Mer då av karaktär gatukök och pizzeria.
- Jag är satt att följa alkohollagen. Det är det som styr mig, när jag ger mina råd till beslutsfattarna. Tidigare var det i mitt fall socialnämnden. Men från senaste årsskiftet i Älvsbyn är ju nämnderna avskaffade och kommunstyrelsen tar nu besluten, säger alkoholhandläggaren Anne-Britt Ferreira i Älvsbyn.
Anne-Britt efterlyser även säkerhetsrutiner från kommunerna.
Även kassor kollas
- Det måste slås fast att vi alkoholhandläggare aldrig ska vara ensamma vid tillsynsbesök. Vi måste få ID-kort där det framgår att vi är kommunala tjänstemän. Det har ju förekommit att folk har utgett sig för att vara kommunala alkoholhandläggare och på så sätt fått både mat och sprit gratis.
Vad är det som kontrolleras vid tillsynsbesök hos restauranger?
- Som i allt annat kollar vi att alkohollagen följs. Vi ser hur det går till i entrén, om det finns vakter, hur ordningen är, kollar speciellt hur det går till i barer, hur (o)nykterhetsläget är, om någon sitter och sover, om det finns krossat glas i restaurangen. Om det kollas legitimationer, om åldergränser hålls, om det förekommer langning i lokalen, hur kassor sköts med mera.
Känner krögarna till att du kommer på besök?
- Jag söker alltid reda på den serveringsansvarige så att de vet att vi är där. Vi därför att jag alltid brukar ha en politiker med mig.
Det finns ju inte så många restauranger med tillstånd att servera alkohol i Älvsbyns kommun. Vad sysslar du med utöver att vara alkoholhandläggare?
- Det jag lägger ned mest tid på är att vara samordnare i flyktingfrågor, säger Anne-Britt Ferreira.
Även den statliga myndigheten Arbetsmiljöverket har fått upp ögonen för alkoholhandläggarnas situation.
Arbetsgivaransvar
- Vi kommer faktiskt i år att sätta den här gruppen under luppen. De ingår bland dem som hotas av våld i sin myndighetsutövning. Övriga grupper är bland andra anställda vid polisen, kronofogden, åklagarväsendet och handeln. Vi kommer att ligga på hos förvaltningschefer och se till att de tar sitt arbetsgivaransvar. Det kan ske genom uppföljningar och utvecklingssamtal, säger Anita Israelsson, Luleå, chef för Arbetsmiljöverket i Norrbotten.
Fotnot: Fram till 1995 skötte handläggare vid länsstyrelserna utredningar och tillsyn om restaurangers tillstånd att servera alkohol. Sedan blev det en kommunal angelägenhet. Nämnas ska att yttranden är rådgivande. Beslutsfattare kan också gå emot handläggarnas förslag.