Risk för skinkbrist till jul

Det är tuffa tider för landets grisbönder.Något som kan resultera i att det kan bli brist på svensk julskinka i butikerna.

BRISTVARA. Det kan bli brist på julskinkor i år. I varje fall om man vill ha svensk skinka på bordet.

BRISTVARA. Det kan bli brist på julskinkor i år. I varje fall om man vill ha svensk skinka på bordet.

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Luleå2012-11-28 06:00

Det är knappt fyra veckor kvar till julafton. De första julskinkorna har börjat levereras ut till butikerna. Ungefär 70 procent av skinkorna som säljs är färdigkokta och det är de som först kommer ut till butikerna. Resterande 30 procent är färska skinkor och de levereras något senare.

Den svenska grisnäringen har det tufft. Konkurrensen från utlandet är hård med pressade priser. Något som lett till att många grisbönder lagt ner sin verksamhet.

Färre grisar
Färre grisbönder innebär också färre grisar. I år räknar man med att det kommer att slaktas cirka 2,5 miljoner grisar och det är ungefär tio procent färre än förra året.

- I Norrland är nog minskningen ännu större. Jag skulle tippa att tappet här är cirka 15 procent, säger Magnus Nilsson, vd för Nyhléns Hugosons och konstaterar att det är tuffa tider för hela branschen.

Norrländsk skinka
För många är julskinkan det allra viktigaste på julbordet. Och då det gäller julskinka är det ett måste att den ska vara svensk och här uppe vill de flesta ha en norrländsk skinka. Något som inte alla tycker är lika viktigt då det gäller andra svinprodukter under övriga delar av året.

- Givetvis hoppas vi att julskinkorna ska räcka till alla konsumenter. Men det gäller att vara ute i god tid om man vill ha svensk julskinka och helst då en norrländsk, säger Magnus Nilsson.

Går så dåligt
En som märkt av att det är kärvare tider för grisbönderna är Yvonne Långström, grisbonde från Södra Bredåker, norr om Boden. Förutom henne finns det bara två grisbönder i Lillpite samt Alviksgården, som producerar norrbottniskt griskött.

-Det är fruktansvärt: Det går så dåligt, säger hon och hoppas på ett positivt svar från banken i veckan.

Produktionen har minskat till cirka 2.000 grisar per år och det beror på att de inte fått låna pengar för att köpa in tillräckligt med gyltor, suggor som ska grisa för första gången. Får hon inte ett positivt besked av banken inom kort vet hon inte om hon kan fortsätta med verksamheten.

- Skördarna har också varit dåliga och vi måste köpa in både halm och spannmål, suckar Yvonne Långström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om