Längs Sundomsvägen norr om Luleå är gräset nyklippt längs dikeskanterna. Det är de dikesrensningar som Trafikverket genomför varje år längs vägarna. Nu menar kritiker att rensningarna genomförs alldeles för tidigt så de dödar fågelungar och andra djur.
– Det är så hjärtlöst. Här har de stackars fåglarna kämpat sig hit från andra sidan jorden och lägger sina små ägg och så – mos – det bara sprätter små fågeldelar, säger Åsa Aidanpää och pekar ner i diket där hon sett några fågelungar med sina föräldrar.
– Nu är fågelungarna borta och mamman har stått här och skrikit i flera dagar. Det är hjärtskärande, säger Åsa Aidanpää.
Enligt de kontrakt som Trafikverket skriver med entreprenörerna så får de flesta dikesrensningar börja den 25 juni. Den sista september ska alla dikesrensningar vara klara.
– Det är väl okej att man måste rensa dikena så att det rinner undan på våren, men det kan man göra i slutet av juli. Fåglarna och djuren kan inte anpassa sin äggkläckning och födslar, men vi kan anpassa oss efter naturen, säger Åsa Aidanpää.
Även Marcus Lidström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbotten, är kritisk till att klippningen sker under fåglarnas häckningstid.
– Vi ser gärna att dikesrenarna klipps senare för att undvika häckningsperioden. Det är positivt för både fåglar och växter, säger han.
Vid en större bäck inte långt utanför Sundom visar Åsa Aidanpää var hon tidigare sett gräsandsungar.
– I dikena så rensar de tio meter från vägen och då rensar de ända ner i vattnet på dikena. Här brukar det vara gräsänder, storspovsungar och topsvipsungar. Jag kan inte fatta att man är så principfast. Att rensa diken och vägrenar inne i stan är en sak för där är det inte så mycket djurliv, men här på landet är det annorlunda, säger hon.
Det är mer än fåglarna som berörs av den tidiga klippningen.
– De blommor som finns hinner inte ens sätta frön och fjärilspupperna hinner inte utvecklas, säger hon.
Även Norrbottens ornitologiska förening är kritisk att dikesrensningarna genomförs så tidigt.
– Vår principiella inställning är att man ska skydda arterna. Det säger artskyddsförordningen och då ska man undvika att göra åtgärder under häckningsperioden i juni och juli, men det är inte prövat så man kan säga att man gör ett brott. Praktiken har gjort att man kör ändå, säger ordförande Ulf Öhman.