I början av året rapporterade vi om löftet från Niklas Nordström, Kommunalråd i Luleå (s), personal inom skola och omsorg skulle få arbetskläder. Nu finns kläderna i fysisk form och utprovningen pågår för fullt. Totalt fem miljoner har satsats på arbetskläderna varav hälften går till förskola, särskola, fritids och förskoleklass och den andra hälften går till omsorgen. Vinderkläderna består av två set- en lite längre jacka utan foder och en jacka med avtagbart flisfoder samt en byxa med dragkedjor längst sidorna och en byxa utan dragkedja. Personal inom omsorgen får endast välja jackan med avtagbart flisfoder och byxorna utan dragkedja. Ewa May Hedenström är handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen och hon poängterar att detta är en satsning för mer jämställdheten. Inom mansdominerade yrken har arbetskläder varit en självklarhet.
– Det är ett högt slitage inom verksamheten och det är viktigt att personalen håller sig varm då de är mycket utomhus, säger Ewa May Hedenström.
Hon försäkrar att kläderna som tagits fram är vind- och vattentäta och av mycket god kvalité.
Det finns redan nu planer på att beställa en vårkollektion som pengarna ska räcka till, därför är det inte säkert att vinterkläderna kan bytas ut ifall de går sönder.
– Det kan ta två år innan man får ett nytt set om kläderna går sönder, säger Ewa May Hedenström.
Personalen har nu fram till augusti på sig att prova ut kläder som sedan beställs. Personal inom barn- och utbildningsförvaltningen kan prova kläderna på Råneåskolan, på skolan i Antnäs, samt på förvaltningen och på Grolls arbetskläder som är leverantör.
Vi har pratat med flera förskolelärare som säger att jackan med flisfoder är för klumpig och rent ut sagt ful. De flesta som vi har pratat med har valt den längre och tunnare jackan. Men den längre tunnare jackan säger en del är för tunn får våra kalla vintrar. Några förskolelärare säger också att de önskar att de fått vara med och tycka till om vad för slags kläder som ska beställas.
Vi har sökt Luleå kommun för att få svar på kritiken från förskolepersonalen utan framgång.