Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson påpekar det med en liten ironisk vinkel på mungipan. Det märks att han är sårad å sametingsledamöternas vägnar, men han har å andra sidan inte väntat sig något annat.
– Nå, det är inte första gången.
Han påpekar att intresset från regeringens ledamöter är litet för att delta i sametingets sessioner. Flera talare på plats kritiserade det ringa intresset från staten och regeringen. Sametinget uppmanades från flera håll att intensifiera arbetet för att öka samarbetet med makthavarna.
Sametinget hade sitt eget 67:e öppnande när ledamöterna på tisdagen inledde plenum i Festivitetssalen på Stadshotellet i Luleå. Den allmänpolitiska debatten inledde och ett tema var referenser till FN:s världskonferens för urfolk i New York förra helgen. Konferensen antog enhälligt ett slutdokument om att urfolksdeklarationen ska förverkligas i medlemsstaterna.
Att Sverige ännu inte antagit FN:s urfolksdeklaration gör sametingsledamöterna utsinniga, men det är egentligen bara vad man kan vänta sig av det samhälle som satt samerna "under förmyndare", som någon av ledamöterna uttryckte sig.
Ansvariga för sametinget hoppas i Luleå på ett kortare möte, delvis på grund av att ärendelistan under de kommande dagarna är kortare än den vanligtvis är.
– Vi kommer säkert att vara oense, säger Stefan Mikaelsson.
– Men det är lika illa att alltid vara ense som att alltid vara oense.
Den förhållandevis korta ärendelistan upptogs till en del av bordlagda motioner. Sametinget har exempelvis i Sametingsordningen att en motion inte får behandla mer än ett ämne. Det är en ordning som flera av ledamöterna försvarade i Luleå på tisdagen. Andra, som Lars-Jonas Johansson har haft en bordlagd motion som bordlagts på just den här grunden. I sina attsatser ville han bland annat att Sametinget skulle uttala som sin mening att Rennäringslagen inte är uttömande vad gäller samisk rätt och att rennäringslagen är grundlagsstridig. Här fick han mothugg av Lars-Vilhelm Svonni som hänvisade till Högsta domstolen som deklarerat att så inte är fallet.
Sametinget antog Paulus Kuoljoks motion från 2012 att den som har rätt att rösta till Sametinget också har rätt att ställa upp i val. Svenskt medborgarskap är alltså inte längre ett krav, man måste ha bott i Sverige i tre år och vara upptagen i röstlängden för att vara valbar.