Riksåklagaren ser över rutiner efter häktningsskandal

På grund av en tidsmiss tvingades Luleå tingsrätt släppa en 34-årig man som misstänktes för att ha hotat en förskola i Luleå.Nu kan misstaget få konsekvenser för samtliga åklagare i Sverige.

POLISBEVAKNING. På det här sättet såg det ut utanför Munkebergs förskola i höstas. Nu finns fallet på Justitieombudsmannens och Riksåklagarens bord.

POLISBEVAKNING. På det här sättet såg det ut utanför Munkebergs förskola i höstas. Nu finns fallet på Justitieombudsmannens och Riksåklagarens bord.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-02-05 15:15

I början av oktober stängdes Munkebergs förskola efter att polisen bedömt att det fanns en hotbild mot en familj. Under några dagar bevakades förskolan av polis.

Efter att en internationell arresteringsorder utfärdats greps en 34-årig man ett par veckor senare i Finland.

Fredagen den 18 oktober överlämnades mannen till svensk polis på Arlanda flygplats. Då började också klockan att ticka för kommande häktningsförhandling i Luleå.

En förhandlingen som bokades in för sent och Luleå tingsrätt tvingades släppa mannen.

Efter att Justitieombudsmannen, JO, begärt att Luleå tingsrätt och berörd åklagarmyndighet yttrar sig i fallet, står det också klart att misstaget i förlängningen kan få konsekvenser på samtliga åklagare i Sverige.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp konstaterar i sin bedömning av ärendet, att åklagare mer aktivt borde ha bevakat tidpunkten då mannen överlämnades till Sverige. Det är också svårt att få klarhet i vilken åklagare som haft ansvaret vid de kritiska tidpunkterna i handläggningen av ärendet. En verklighet som är otillfredsställande i sig, menar Skarp.

Hon pekar också det faktum att det är den aktuella domstolen som ska se till att fristen för häktningsförhandlingen inte överskrids.

Sammanfattningsvis konstaterar Kerstin Skarp, att "det synes ha varit ett antal samverkande faktorer i hanteringen av det aktuella frihetsberövandet som har lett till att häktningsförhandlingen inte har hållits i rätt tid".

Kammaråklagare Ellen Aule, kammaråklagare på tillsynsavdelningen på Riksåklagarens kansli, berättar att yttrandet från vice riksåklagare Skarp nu finns på bordet hos åklagarmyndighetens rättsavdelning och hos Justitieombudsmannen.

Nu kommer fallet att ses över för att liknande misstag inte ska göras i framtiden.

– Det kan vara så att man ser över om det finns någon anledning till ytterligare stöd för åklagarna, genom att förändra handboken eller komplettera den, säger Ellen Aule.

I ett yttrande till JO konstaterar Erik Graeske, lagman och chef på Luleå tingsrätt, att det är åklagaren som ska anmäla hos domstolen att, som i det här fallet, den 34-årige mannen finns på svensk mark.

"Det kan i efterhand konstateras att åklagaren aldrig gjorde någon anmälan till tingsrätten", skriver Graeske i sitt yttrande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om