Riksåklagaren: "Risk för människoexploatering i norr"

Åklagarkammaren i länet förstärks i kampen mot den grova brottsligheten. Samtidigt ser landets nya riksåklagare oroväckande följder i spåren av industriboomen i norr. "Det kanske blir fler korruptionsärenden och människoexploatering", säger riksåklagaren Katarina Johansson Welin.

Katarina Johansson Welin, riksåklagare, besökte Luleå. "Det kanske blir fler korruptionsärenden och människoexploatering" säger hon apropå industriomställningen.

Katarina Johansson Welin, riksåklagare, besökte Luleå. "Det kanske blir fler korruptionsärenden och människoexploatering" säger hon apropå industriomställningen.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2024-04-01 06:00

Åklagarkammaren i Luleå har på fem år vuxit från 20 till 33 medarbetare och utökat med nio åklagare

– Ett välkommet tillskott. Det var välbehövligt, säger chefsåklagare Anna Bergström.

 I kampen mot grov brottslighet har 25 statsåklagare utsetts som ska ta de största ärendena på olika ställen i hela landet.

– Hela myndigheten har vuxit men vi ska inte växa i samma takt längre. Nu ska vi se att de vi anställt får erfarenhet. Vi jobbar mycket mot det grova våldet och undersöker hur tillsammans med polisen för att bli ännu bättre, säger riksåklagaren som besökte Luleå i veckan.

Det innebär bland annat att starta områdesteam i varje åklagarområde där erfarna åklagare, handläggare och revisorer samlas, istället för att ärendena som i dag handläggs på varje kammare – vilket kan bli svårt och resurskrävande för en mindre kammare.

–Jag tror på att fokusera på att ta bort vinster, det tror jag slår hårt mot de som sysslar med kriminalitet.

I takt med att fler flyttar norrut för att jobba med nya industrisatsningar riskerar kriminaliteten öka.

– Vi måste förbereda oss för att det kanske påverkar oss. Det kanske blir fler korruptionsärenden och människoexploatering. En utmaning som vi måste ta oss an tillsammans med andra myndigheter. Med riksenheterna, statsåklagarna och områdesteamen så har vi den kompetens vi behöver, säger Katarina Johansson Welin.

Hon har arbetat inom åklagarmyndigheten sedan 1991 och säger att hon ser en förändrad gängbrottslighet:

– Skillnaden mot mc-gängen är att de var ett rätt slutet gäng. I dag är gängen så lösliga: skytten är från ett ställe och åker till ett annat. En annan kommer från ett tredje ställe. Det är svårare att se strukturerna. Det är en utmaning för oss.

Men frånsett gängkriminaliteten får inte annan grov brottslighet komma i skymundan, påpekar hon:

– Vi måste också fokusera på brott mot barn, våldtäkter, sexualbrott, brott i parrelation.

Johansson Welin är den första riksåklagaren på 30 år med åklagarbakgrund.

– Jag skulle vilja att vi är lite modiga och vill inbjuda lite mod och nyfikenhet i organisationen. Nu har vi fått ny lagstiftning som behöver sätta sig. Jag ser inte att höjda straff är det allra viktigaste utan att man upptäcker att vi har förmåga att utreda och lagföra. Det tror jag är väldigt bra i förlängningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!