Resultat i stället för goda föresatser

Innovationspolitiken måste bli mer seriös. Inga mer pengar ska gå till goda föresatser. Pengarna ska gå till dem som har visat resultat tycker professor Nicola Bellini.

GEMENSAM INSATS. Rektor Johan Sterte, LTU och rektor Lars Lindbergh, handelshögskolan i Umeå hjälptes åt att inviga det nya centret Ciir. Centret ska ägna sig åt forskning om entreprenörskap och innovationssystem. Foto: MATTIAS FORSBERG

GEMENSAM INSATS. Rektor Johan Sterte, LTU och rektor Lars Lindbergh, handelshögskolan i Umeå hjälptes åt att inviga det nya centret Ciir. Centret ska ägna sig åt forskning om entreprenörskap och innovationssystem. Foto: MATTIAS FORSBERG

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2011-01-20 06:00

Professor Nicola Bellini från Pisa i Italien är inbjuden till Luleå tekniska universitet för att tala vid invigningen av det nya forskningscentret CIIR, som är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Centret ska ta fram ny kunskap om hur man etablerar och utvecklar innovativa system och företag i regioner som Norrbotten och Västerbotten.

Nicola Bellini arbetar för det regionala forskningscentret Irpet i Florens, som sysslar med ekonomisk planering för Toscana. Innovationspolitiken måste bli mer seriös och mer professionell säger han till Kuriren.

- Vi ska sluta experimentera. Vi måste vara seriösa när vi beviljar pengar för innovation. Vi måste sluta med att ge pengar till goda föresatser. Nu ger vi pengar bara om du lyckas. Medborgarna förtjänar det, säger han.

Synliga resultat
Nicola Bellini anser också att man måste kunna visa på snara, synliga resultat av satsningarna. Tidsaspekten har förbisetts av beslutsfattarna.

- Föreställningen att vi västerlänningar har ett teknologiskt försprång är passé. Det är slut med det. Vi kan fortfarande ha ett försprång när det gäller innovationer sett i ett vidare sammanhang.

Nicola Bellini har rest mycket till Kina de senaste fem-sex åren. Han är föreståndare för ett program vid Chongqing-universitetet.

- Kina spenderar mer pengar på forskning och utveckling än vad Japan gör. I Kina är kostnaderna mycket lägre.

Gynnsamt för forskningen
Företag flyttar till Kina, inte på grund av löneläget utan för att exploatera den forskningspotential, duktiga forskare och laboratorier som finns där säger han.

- Jag har projekt som i början finansierades av mitt universitet och nu finansieras det mesta av kineserna. Det är imponerade, säger Nicola Bellini.

Hur länge kommer vårt skattefinansierade välfärdssystem att hålla?

- Inget europeiskt land kan längre ha råd att ha ett välfärdssystem som betalas fullt ut av skattebetalarna. Det kommer att förändras.

Vad kommer att hända i framtiden?

- Det kommer att ske en ny arbetsfördelning. Vi har fortfarande kvar vår förmåga att uppfinna något nytt, jag tror inte att det enbart handlar om teknologi. Det handlar om de stora samhällsproblem som Kina inte är redo att lösa än; livskvalitet och välfärdsstaten. Kina har stora inre spänningar som inte löses genom tillväxt. Det pågår en stor debatt i Kina om inkomstfördelningen, man ifrågasätter mer och mer de stora inkomstklyftorna.

Niccola Bellini säger att det är dags att ta Kina på allvar. Människor i gemen förknippar Kina med låga arbetskraftskostnader men situationen är mer komplex än så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!