Klassisk Luleåbutik poppar upp efter konkurs och cancer

Pandemin tvingade familjeföretaget i konkurs efter 87 år. En bröstcancerdiagnos kom som kris nummer två. Nu är Annika och Ove Segerlund tillbaka och bjuder in till Berlins popup-butik med egna varumärken. "När vi var på botten kom kreativiteten tillbaka och vi reste oss", säger de.

Svärdöttrarna visar kläder och andra släktingar hjälper till att ställa iordning popup-butiken när Annika och Ove Segerlund testar popup-butik i Luleå.

Svärdöttrarna visar kläder och andra släktingar hjälper till att ställa iordning popup-butiken när Annika och Ove Segerlund testar popup-butik i Luleå.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2023-11-25 06:00

Släktens klädbutiker har överlevt andra världskriget, Kuwaitkriget, oljekrisen och IT-kraschen. Men pandemin blev för mycket för Berlins. Annika och Ove Segerlund tvingades försätta det 87-åriga familjeföretaget i konkurs.

– Jag var bortrest i tjänsten när Annika ringde och sa att vi, som brukade ha 25 000 i dagskassa, bara hade fått in 79 kronor på hela dagen i en av butikerna. Jag måste komma hem.

Ove och Annika startade kampanjer, vred och vände på alla eventuella lösningar med deltidspermittering av anställda och minskade öppettider, men det skulle inte funka.

– Statsministern satt i tv och sa ”gå inte i väg och handla!” och det gjorde ingen. Vi hade ansvar för 22 anställda i fem butiker. Så fort vi kom fram till att konkurs var enda utvägen ringde vi dem så att de skulle vara först med att få beskedet, säger Annika och berättar att de satt hemma vid köksbordet och grät. Flera i butikspersonalen hade jobbat i företaget i 40-50 år.

undefined
Annika Segerlund miste familjeföretaget. Sedan drabbades hon av bröstcancer. Men nu har hon rest sig. Tillsammans med maken Ove driver hon ett nytt företag.

Det var en kris att alla satsade pengar i ett slag gick upp i rök och det var en chock och sorg att se släktens livsverk slås i spillror.

Det var Annikas morföräldrar som öppnade den första klädbutiken 1933.

– Morfar och mormor hade jobbat i samma klädbutik i Piteå i flera år. Morfar såg att det fanns en stor potential i Boden och därför valde de att etablera den första butiken där. På den tiden hette klädbutiken Lundqvists, säger Annika.

Hennes driftiga morföräldrar expanderade och som mest hade de över 100 anställda på flera orter i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och i Göteborg.

Ansvaret för butikerna gick vidare till Annikas mamma Siv och under 90-talet var det dags för Annika och Ove att ta över. Då hade de redan varit företagare i några år.

– Vi åkte runt i landet och utbildade butiksägare och butikspersonal och hjälpte till med att para ihop arbetslösa med butiker som behövde personal. Men en gång när jag läste godnattsaga för Adam frågade han mig ”pappa varför åker du alltid när du kommer?”. Då bestämde jag mig för att det måste bli slut på allt resande, säger Ove.

undefined
Svärdöttrarna visar kläder och andra släktingar hjälper till att ställa iordning popup-butiken när Annika och Ove Segerlund testar popup-butik i Luleå.

Berlins har alltid varit ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse. Alla hjälper till och parets tre söner Marcus, 35, Josef, 27 och Adam, 23, har delat ut reklamblad och inventerat plagg från tidig ålder. När Annika och Ove ställer i ordning popup-butiken hjälper både Oves syster och svåger till, och på reklambilderna är det svärdöttrarna som visar upp plaggen.

– Vi har alltid haft mycket hjälp av barn, syskon och vänner och den hjälpen var guld värd också när jag drabbades av bröstcancer, säger Annika och berättar att hon hade varit på mammografi ett knappt år innan hon hittade knölen.

– Vi var på väg till en modemässa och jag sträckte mig bakåt i bilen för att nå mina glasögon, som jag tappat. Då råkade jag klämma bröstet så hårt att det gjorde ont, och när jag kände efter så fanns det en knöl bakom bröstvårtan. Jag fick panik, jag förstod direkt att det var allvarligt.

Så fort Annika och Ove checkat in på hotellrummet i Nyköping ringde hon Sunderby sjukhus. Det var tre veckors väntetid för mammografi. Annika bestämde sig för att nyttja sin vårdförsäkring och dagen efter befann hon sig på ett sjukhus i Stockholm där mammografi och finnålsbiopsi gjordes på en gång.

– Onkologen kunde redan då säga att det troligen var en cancerknöl, säger Annika som befann sig i ett närmast bedövat tillstånd när hon och Ove fortsatte sin resa mot en mässa i Finland. 

Samtidigt var det all fokus på jobbet som gjorde att hon inte bröt ihop. 

– Efter konkursen satsade vi allt på vårt nya företag där vi har tagit fram fem olika klädmärken som vi säljer till butiker i både Sverige och Danmark. Vi besökte mässor och butiker i varenda liten stad, säger Ove.

undefined
"Det var en sorg att Berlins gick i konkurs. Familjeföretaget startades av min morfar 1933", säger Annika Segerlund.

Men för Annika sattes jobbet på paus i februari när cancerdiagnosen bekräftades. Knölen opererades bort i Sunderbyn och sedan följde en flera månader lång cytostatikabehandling och tre veckors strålning.

– Vi skulle egentligen åkt till en mässa i Danmark när jag fick min operationstid. Då ställde våra söner upp. De fyllde skåpbilen med plagg och åkte till mässan i stället för oss.

När Annika var i Umeå för strålning i augusti, i sluttampen av sin behandling, fokuserade hon på det friska, och att blicka framåt. 

– Jag köpte träningskort på Iksu och skaffade mig en personlig tränare. Jag umgicks med vår son Adam som pluggar i Umeå och tog långa promenader. Under sommaren bestämde jag mig också för att strunta i peruken och börja vara öppen med att jag drabbats av cancer. Det var lika bra att avdramatisera det.

Det var också nu som Annikas och Oves planer för en popup-butik i Luleå tog fart på allvar. 

– Det är flera som nyfiket frågat om vi ska starta butiken igen, men det här är en butik som bara har öppet i tio dagar. Kanske poppar den upp till sommaren igen, säger Ove och berättar att det är många som undrat vad som hände med Berlins och vad Annika och Ove gör idag. 

undefined
Luleås första Berlins-butik låg i samma lokal där popup-butiken nu finns.

Nu får alla chansen att se det med egna ögon. En rolig detalj är att Berlins första butik i Luleå under många år låg i exakt samma lokaler som den tillfälliga butiken på Storgatan.

– Här har jag jobbat och bland annat städat i tonåren, och när jag kom in här förra veckan luktade det precis som när familjen hade butiken i samma lokal. Det var en doft av Berlins.

Fakta

Namn: Ove Segerlund, 61, Annika Segerlund, 60.

Gör: Driver företag som säljer kläder i egen design till butiker.

Familj: Sönerna Marcus, 35, Josef, 27 och Adam, 23, svärdöttrar och tre barnbarn.

Bor: I Luleå.

Aktuella med: Berlins popup-butik i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!