Bara under det senaste året har det hänt mycket då det gäller restaurangutbudet i Luleå. För ett år sedan öppnades O’Learys sin stora sportbar med bowling. En satsning som slagit väl ut.
För nästan ett halvår sedan öppnade Restaurang Cg i centrala Luleå. Också det en lyckad satsning.
- Det har gått fantastiskt bra, långt över förväntan. Vi har haft mer eller mindre fullsatt nästan hela tiden och det är vi givetvis väldigt tacksamma för, säger Petter Nyberg, restaurangchef och en av delägarna.
Han är inte rädd för ökad konkurrens, tvärtom.
- Det är bara kul för Luleå som stad och vi får hoppas att det blir något nytt och spännande. Visst kan någon få stryka med, men vi kan bara göra vårt bästa och utveckla vår egen restaurang, säger Petter Nyberg.
Publikt vardagsrum
Han tycker sig även ha märkt att folk går ut och äter lite oftare. Där tror han att den sänkta restaurangmomsen kan vara en förklaring.
Att momssänkningen helt enkelt skapat förutsättningar för restaurangerna att hålla lite lägre priser. Något som även ökad konkurrens bidrar till.
- Och så gör vi som i storstäderna. Vi vill gå ut i ett publikt vardagsrum och äta och umgås, avslutar Petter Nyberg.
Inte heller Janne Jäderberg, restaurangchef för Tallkotten, känner någon oro inför den ökande konkurrensen bland krogarna i Luleå.
- För vår del har vi inte märkt av något. Folk går ut och äter oftare i dag. Det skapas helt enkelt nya marknader, säger han.
Han menar att fler restauranger bara gör Luleå mer komplett som stad.
- Folk reser till Luleå på ett helt annat sätt än de gjorde för bara tio år sedan, säger han.