Hennes mamma startade lunchrestaurangen Café Symphonie i mitten av 1980-talet. Sedan länge driver Britt Nilsson den tillsammans med Sheila Ansari. Här finns sedan åratal tillbaka en stadig kundkrets. Men när pandemin slog till i våras förändrades allt och som lunchrestaurang har Café Symphonie förlorat stort på att allt fler börjat jobba hemifrån.
– Vissa månader har vi inte tagit ut någon lön alls, säger Sheila Ansari.
Som många andra i branschen ansökte de om det statliga stöd som tillfördes för att rädda kvar utsatta verksamheter under pandemin. Men restaurangen uppfyllde inte kraven för att få det. De fasta kostnaderna var för låga.
– I våras tappade vi 70 procent av vår omsättning. Nu har vi under bra dagar häften av den omsättning vi hade innan pandemin. Trots att vi har förlorat så mycket får vi inget stöd. Det blir rena döden för oss när de gör så här, säger Britt Nilsson.
På onsdagen stod det klart att de lokala restriktionerna inte skärps, däremot flaggade smittskyddsläkare Anders Nystedt för att nya restriktioner kan bli aktuella redan nästa vecka. Han föreslår bland annat att vi ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer där folk samlas.
– Om det blir fler restriktioner, eller om människor blir ännu mer försiktiga och inte kommer hit, då går det inte. Det är redan nu så få gäster att vi kanske kommer att få stänga, säger Britt Nilsson.
Simon Laiti driver Hemmagastronomi i Norra hamn. Det som gjort att verksamheten har hållit sig ovanför ytan under pandemin är dess bredd, menar han.
– Vi har hittat lösningar för att ge våra gäster vad de vill ha. Folk slutar inte äta för att det råder en pandemi, säger han och konstaterar att många väljer avhämtning eller en kasse med råvaror för att laga till maten hemma.
Pia Huuva driver Restaurang Arkipelag i Kuststad, som har hunnit vara öppen en vecka. Hon konstaterar att verksamheten ju har varit anpassad efter rådande läge från första början med avstånd mellan sällskapen och helst inte fler än sex gäster i varje sällskap. Gränsen går vid åtta. Samtliga besökare måste givetvis sprita händerna och iaktta de restriktioner som finns.
– Vi vill göra någonting schysst och bra, de flesta gillar det. Både jag och Mari (Wigren, som driver restaurangen ihop med Pia Huuva reds. anm.) är positiva och tjuriga av naturen, vi tror på framtiden.