Restaurangägare misshandlad av gäster

Ett av Luleå tingsrätts äldsta mål avhandlades på onsdagen. Två män åtalades för misshandel av tre andra män, varav en av dem en restaurangägare. "Jag vill helst bara glömma händelsen", säger han.

Orsaken till att det dröjde flera år innan åtal berodde enligt Sara Berlin på resursbrist. "Polisen var förundersökningsledare", säger hon. Med på bilden är målsägarbiträdet, Jonas Westerlund, som yrkade på skadestånd för de misshandlade männen.

Orsaken till att det dröjde flera år innan åtal berodde enligt Sara Berlin på resursbrist. "Polisen var förundersökningsledare", säger hon. Med på bilden är målsägarbiträdet, Jonas Westerlund, som yrkade på skadestånd för de misshandlade männen.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2024-03-13 18:45

Juli 2020, det är sen eftermiddag, ett mindre sällskap befinner sig på restaurangens uteservering i centrala Luleå. De är högljudda och stökiga, en stol går sönder.

– Jag frågar vem som ska betala för stolen, berättar restaurangägaren för tingsrätten.

Då hoppar en av männen ur sällskapet upp och försöker skalla restaurangägaren, han blir rädd och springer in, en annan man löper efter och inne på restaurangen blir han skallad på näsan.

– De är hänsynslösa, de är tränade för att slåss och vi är bara vanliga människor. Jag kom lindrigt undan jämfört med dem, säger restaurangägaren och syftar på två andra män som också ska ha blivit misshandlade vid samma tillfälle.

En av dem, en hundägare, berättar att när han passerar restaurangen är sällskapet högljudda, det ligger krossat glas på gatan, han ber dem att lugna ner sig.

– Då ger en av dem mig en smäll rakt över munnen, sen laddar han för en smäll till, men då kommer en annan kille till min undsättning, säger mannen med hunden.

Killen som kommer till undsättning greppar tag i mannen som just ska dela ut en andra smäll. Än mer tumult uppstår och de hamnar på marken.

Det högljudda sällskapet lämnar platsen och någon larmar polisen. Plötsligt kommer mannen som pekades ut av samtliga inblandade som den mest aktiva i misshandeln tillbaka och ropar att han ska döda dem allihopa.

undefined
Advokat Magnus Söderlind försvarade 43-åringen under onsdagens rättegång.

Under rättegången kan endast en av de två åtalade, en 43-årig man, pekas ut av samtliga målsägande. I fall den andra mannen också var inblandad i misshandeln kan ingen av dem säga med all säkerhet. Enligt honom själv befann han sig inte ens på platsen.

43-åringen åtalades för misshandel och olaga hot, åklagaren Sara Berlin yrkade på att han ska dömas till skyddstillsyn och samhällstjänst.

– Det är en relativt allvarlig oprovocerad gatumisshandel. En av dem har legat på marken och inte kunnat värja sig, säger Sara Berlin.

Om mannen som målsägarna inte kunde peka ut med all säkerhet var delaktig i misshandel överlät åklagaren till tingsrätten att ta ställning till.

– Det är märkligt att polisen inte haft fotokonfrontation. Det är fullständigt glasklart att min klient ska frias från åtalet, säger mannens försvarare, Karoliina Ikonen Simu.

undefined
Advokaten Karoliina Ikonen Simu ansåg att hennes klient skulle frias från åtalet gällande misshandel.

43-åringens försvarare, Magnus Söderlind, menar att hans klient handlat i nödvärn. Han var inte helt nykter då händelsen inträffade och det han minns var en konflikt om en stol och det är han som blivit angripen av okända personer. Åklagaren har heller inte kunnat bevisa med all säkerhet att den medåtalade mannen deltog, resonerar han.

– Vad som hänt och vem som slagit råder det delade meningar om. Han har slagit mannen som han tumlade runt på marken med i huvudet, där får rätten bedöma om min klient befunnit sig i en nödvärnssituation.

Händelsen ägde som sagt rum 2020. Enligt rådmannen Benny Wernqvist var det inget egentligt mål då utan det begärdes endast in försvarare. Åtal väcktes inte förrän två år senare, rättegången ställdes sedan in två gånger.

– Första gången var det för att advokaten blev sjuk. Andra gången visade det sig att samtliga nämndemän var jäviga, de kände en av de inblandade. Mig veterligen så är det ett av Luleås äldsta mål, säger Benny Wernqvist.

Dröjsmålet, menar han är besvärande för alla inblandade, det kan även påverka påföljden.

– Om det tar för lång tid och det inte beror på den tilltalade så får man rabatt för det.

Dom meddelas 21 mars.

undefined
"Mig veterligen så är det ett av Luleås äldsta mål", säger Benny Wernqvist, rådman i Luleå tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!