Under helgen väckte sjuksköterskornas nödrop stor uppståndelse. På avdelning 33, akutvården, på Sunderbysjukhus är patientsäkerheten hotad, menar dem.
Landstingsrådet Kent Ögren kommenterade situationen på Kuriren.nu under gårdagen. Och nu replikerar sjuksköterskorna i ett långt brev, undertecknat samtliga sjuksköterskor på avdelningen.
" Sanningen är den att patientsäkerheten ÄR hotad!
Vi sjuksköterskor på avd 33 Sunderby sjukhus har för några dagar sedan alarmerat om den rådande situationen på avdelningen, där vi inte längre upplever oss kunna garantera patientsäkerheten. Representanter ur tjänstemanna- och politiska ledningen menar att patientsäkerheten inte är hotad, vilket är svårt att förstå då personerna i frågan inte finns med i detfysiska vårdmötet, där riskerna och hoten uppstår.
2010 kom en ny patientsäkerhetslag (2010:659) som förtydligar och skärper kraven på vårdgivarnai Sverige att bedriva ett aktivt patientsäkerhetsarbete. Lagen riktar sig främst till vårdgivaren, men även till hälso- och sjukvårdspersonalen. I 6 kap 4 § står "Hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Personalen ska i detta syfte till vårdgivaren rapportera risker för vårdskador.." Vad vi nu försöker göra är just detta. Föga förvånande möts vi av total förnekelse.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) definierar patientsäkerhet enkelt: Patientsäkerhet betyder att skydda patienter från att skadas när de får vård". Såsom rådande situation på avd 33 ser ut utifrån bemanning och utsliten personal kan vi inte längre skydda patienterna från att skadas. Det går att räkna upp ett oräkneligt antal händelser och incidenter bara från 2014 där patientens, Din, säkerhet dagligen riskeras och hotas.
– Akut sjuka, dementa, människor med psykiatrisk sjukdom och patienter med stor fallrisk lämnas alltför länge utan tillsyn.
– Svar på blodprover uppmärksammas inte i tid vilket riskerar felaktig behandling.
– Patienter som inte kan röra sig blir liggande alltför länge i sängen och utvecklar trycksår.
– Diabetiker får sitt insulin på fel tider.
– Patienter får felaktigt läkemedel eller i fel dosering.
– Intensivvårdskrävande patienter blir kvar på vårdavdelning trots livshotande tillstånd.
Därtill kommer värdigheten, att ligga i sin egen avföring i flera timmar då ingen har tid att byta blöja. Att efter ett långt och rikt liv somna in, helt ensam då ingen har tid att sitta bredvid. Att en patient och anhörig som precis fått ett allvarligt besked lämnas vind för våg med rädsla, oro och massor av frågor. Listan kan fortsätta länge.
Det finns system som ska fånga upp alla dessa risker och hot: Senior Alert, VRISS, avvikelsehantering. Tyvärr ekar det tomt i pärmar och mappar av innehållsrikt material. Varför?
Den lilla tid som finns kvar av dagen, de få minuter som fritt kan disponeras, den läggs till toabesök eller samtal hem att man måste jobba dubbelt pass. Tiden saknas att följa dessa system.
Så, nödropet som uppmärkammas flitigt i media handlar inte bara om oss och vår arbetssituation.
De handlar om dig som medborgare och patient.
Vi förväntar oss att landstinget utifrån samma lag som tidigare nämnts (3 kap 2 § "Vårdgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador") visar större lyhördhet och intresse för vad vi ser som dagligen möter utmaningarna, som dagligen tummar på lag och moral, som dagligen tummar på vår egna hälsa och familj.
Patientsäkerheten ÄR hotad på avd 33, vi har många kollegor som dagligen i omklädningsrummet vittnar om minst lika bedrövlig situation på övriga Sunderby sjukhus. Det är både osmakligt och allvarligt att landstingets ledning förnekar den verklighet personal och patienter står i."
Alla sjuksköterskor på avdelning 33 Sunderby sjukhus