Rent vatten på Luleås badplatser

Tropiska nätter och rekordhöga temperaturer till trots – Luleås badplatser bjuder på rent vatten.

Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2014-07-31 20:00

De senaste veckornas rekordvärme leder inte bara till njutning. Risken för bakterietillväxt är just nu som störst både i kylskåp och skafferier – men även vid de badplatser där semesterfirare flockas under sommarmånaderna.

I södra Sverige har det de senaste dagarna rapporterats att algblomningen förväntas bli värre än vanligt på grund av den ihållande värmen och det vindstilla vädret. Norrland ligger i topp den här sommaren när det gäller både temperaturer och soltimmar. Trots detta har samtliga prover vid Luleås allmänna badplatser i år visat på tjänligt badvatten.

– Det är inte algblomningen som brukar vara ett problem här uppe. Det vi söker i våra vattenprover är egentligen bajs, enkelt förklarat. Det är e-kolibakterier och annat som släppts ut som inte är bra eftersom folk kan bli magsjuka, säger Janne Blomqvist vid Fritidsförvaltningen som ansvarar för vattenproverna.

– När jag tog prover senast var jag säker på att några av dem inte skulle bli godkända eftersom vattnet var oerhört grumligt, men det var helt okej.

Enligt EU-direktiv måste alla större badplatser testas minst tre gånger per säsong, men oftast gör kommunerna kontroller på fler platser än så. I Luleå tas regelbundna vattenprover vid totalt 12 stränder under sommarmånaderna. Tidigare år har det varit problem på flera håll i samband med högtryck, bland annat i Sunderbyn, Notviken, Storsand och i Mörön där badplatsen hölls stängd för två år sedan på grund av tarmbakterier i vattnet.

– Vi har egentligen aldrig kunnat belägga orsaken till de höga bakteriehalterna i vattnet, men det kan till exempel röra sig om båtar som släppt ut avföring i vattnet eller om fåglar, säger Janne Blomqvist.

– Till exempel är jag mycket tveksam till att mata änder vid stränderna. Det kan leda till stora problem då fåglarna släpper en hel del bajs efter sig i vattnet, fortsätter han.

Det varmaste badvattnet förra veckan uppmättes vid Lulsundet, Notviken och på Storsand i Gammelstad. Här visade termometern på 27 grader.

– Det är verkligen succé i år, säger Janne Blomqvist och skrattar.

– Det är verkligen roligt att folk kan nyttja alla de fina stränder vi har här i Luleå. De flesta av dem är ju dessutom helt naturliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om