Det ombyggda vattenverket ska ge byborna ett dricksvatten av god kvalitet som dessutom ska genomgå kemikaliefri rening.
– Nu arbetar vi med projektering av en ombyggnation av Klöverträsk vattenverk i syftet att säkerställa god dricksvattenkvalitet och ställa om till kemikaliefri dricksvattenrening, säger VA-ingenjör Erika Lundström.
Vattnet från Klöverträsks egna vattenverk innehåller förhöjda halter av fluorider, järn och mangan. Järn och mangan orsakar missfärgning av vattnet och fastnar i ledningsnätet.
Idag avskiljs mangan och järn med hjälp av kemikalier för att sedan fastna i ett sandfilter.
– Med en ny vattenreningsprocess där vi jobbar med biologisk rening går vi ifrån kemikalier för att rena vattnet. I stället kommer vi att använda nya filter som, förutom sand, innehåller goda bakterier som tar bort järn och mangan. Dessa bakterier växer till sig naturligt och innebär ingenting negativt för vattnets kvalitet, säger VA-chefen Petra Viklund.
Biologisk rening har redan provats i byn.
– Vi har testat biologisk rening i en pilotanläggning i Klöverträsk under ett års tid med gott resultat, säger VA-ingenjör Erika Lundström.
Vattenverket i Klöverträsk togs i drift första gången 1950 och byggdes ut 1993. Planen nu är att det nya vattenverket ska vara klart till sommarn 2022 och kommunen investerar cirka sex miljoner kronor för ombyggnationen av anläggningen.