Renare process
En minskning av koldioxidutsläppen med 28 procent vid framställning av stål. Det blir möjligt med en ny teknik som utvecklats vid LKAB:s experimentmasugn i Luleå. Tekniken ger inte bara en bättre miljö utan innebär också besparingar eftersom förbrukningen av kol minskar.
MINSKAT KOLDIOXID-UTSLÄPP. Utsläpp av koldioxid vid stålframställning minskar med 28 procent genom en ny metod som tagits fram vid LKAB:s experimentmasugn i Luleå.
Foto: Skiss: LKAB
Det betyder att koldioxidutsläppen minskar med 28 procent. Effektiviteten ökar lika mycket eftersom kolförbrukningen också minskar med 28 procent.- För att höja effektiviteten i processen har vi bytt ut vanlig luft mot ren syrgas, säger Mats Hallin som är den som leder projektet i Luleå.Än så länge har allt gått bra när det gäller att effektiveras stålframställningen. Nu ska forskarna ta steget från den lilla experimentmasugnen i Luleå som kan producera 10.000 ton per år till en masugn som kan producera en dryg miljon ton.Tanken är att försök med den större masugnen ska pågå i ett par år för att man på det sättet ska kunna upptäcka om det uppstår några problem.I planerna ingår också att ta fram idéer och tekniker för att slutförvara den koldioxid som man fångar upp. Förvaras i djupet
- Vår idé är att slutförvara koldioxiden på omkring 1.600 meters djup. För att klara det måste berget vara hårt och inte släppa igenom vätska eftersom koldioxiden är flytande på det djupet, säger Mats Hallin.Än så länge finns ingen teknisk lösning på slutförvaringen, inte heller vad den kan kosta. Bakom forskningen står EU:s planer på att minska utsläppen av koldioxid. Där ingår att införa avgifter för koldioxidutsläpp Det var därför som projektet Ulcos bildades 2004. Ulcos, ultralågt utsläpp av koldioxid vid stålframställning, består av 48 företag och institutioner. Projektet finansieras till hälften av stålindustrin i Europa och till hälften av EU. Halverade utsläpp
Projektet har 55 miljoner euro, cirka 500 miljoner kronor, att förfoga över under de fem år som projektet varar. Omkring 200 forskare arbetar med det varav 15 vid LKAB i Luleå.- Målet är att halvera koldioxidutsläppen vid stålframställning. Det ska vi klara genom en rad olika åtgärder, säger Mats Hallin på LKAB.
Fotnot: Vid framställning av stål släpper masugnen ut 1,8 miljoner ton koldioxid för varje miljon ton producerat stål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!