Relationsvåld - en fråga för hela länet

På Norrbottens enda ickevåldsmottagning, i Piteå, får våldsbenägna män individuell behandling. Mottagninen har blivit en succé. Men även utsatta kvinnor och barn behöver mer hjälp från samhället.

Luleå2011-07-19 06:00

-  Vi vill bygga ut verksamheten och ge bättre geografisk närhet till både utsatta och förövare, säger Annika Stävenborg-Vennberg, projektledare för Samverkan mot våld.

Ickevåldsmottagningen i Piteå jobbar efter en modell där våldsbenägna män själva söker hjälp för sitt våldsbeteende. Verksamheten har bedrivits under ett par års tid och har blivit en succé.

Fler målgrupper
-  Vi måste hitta en länslösning. Vi jobbar nu med att utveckla tanken vidare med fler målgrupper som utsatta kvinnor och barn. Visionen är att skapa lösningar för alla parter i våldsituationerna, säger Annika Stävenborg-Vennberg.

Det ser lite olika ut i länet. Piteå ligger i framkant, dels med ickevåldsmottagningen för män och dels för att det också redan finns en kommunanställd samordnare som jobbar med frågorna runt familjerna.

-  Det ser väldigt olika ut. Luleå och Boden har fått utvecklingsmedel från länsstyrelsen. Detsamma gäller för Norra lappland, alltså Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk, säger Stävenborg-Vennberg.

Samarbetar
Kommunförbundet Norrbotten har en samordnande funktion. Projektet, Samverkan mot våld, har därför startats. Norrbottens kommuner, Norrbottens läns landsting, polismyndigheten men även åklagarmyndigheten samarbetar.

-  Vi behöver en utgångspunkt, en garantinivå. Frågan är vad man har rätt att förvänta sig i våldsrelationer? Då menar jag i form av skydd, rättssäkerhet, vård, stöd och behandling. Det är den grundläggande frågeställningen. Förutsättningarna ser olika ut för olika kommuner i Norrbotten. När vi kartlagt det kan vi titta djupare på skillnader och behov i olika delar av länet, säger Stävenborg-Vennberg.

Avstånden begränsar
Det gäller också att forcera de begränsningar som finns. Som ett exempel nämner hon det geografiska avstånden i Norrbotten.

-  Ett konkret exempel är åklagarna. I Norrbotten har vi bara åklagare i Luleå och Gällivare. Nu har vi fått löfte om att åklagarna är beredda på att resa mer i länet. Då skulle vi få till mer effektiva och snabba insatser, i en del av kedjan, säger Annika Stävenborg-Vennberg.

I månadsskiftet augusti/september ska en politisk länsstyrgrupp ta del av det färdiga förslaget. Det är representanter från regionala polisstyrelsen, skolan och socialnämnderna i flertalet av norrbottens kommuner som beslutar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om