Videon är inte längre tillgänglig
- Om två elever skriver elaka saker till varandra på internet så är det ju självklart att problemet kommer hit till skolan. Det gäller att ha koll på vad som händer, säger han.
Han finns på nätet och har via sociala medier kontakt med många elever även utanför ordinarie skoltid. Genom att ha inblick i elevernas kommunikationer kan han agera direkt om något kränkande sker via nätet.
- Dels kan jag ju se direkta påhopp elever emellan men samtidigt fungerar min internetnärvaro som ett preventivt skydd. Om man ser att rektorn finns där så tror jag att man backar från att kränka. Jag kan ju se vad som händer, säger Ohlsson.
Och nätnärvaron har gett positiva effekter. Han har lyckats stoppa kränkningsbeteenden ett flertal gånger.
- Absolut. I det läget tar jag ett samtal med eleven eller eleverna. Jag kommunicerar med dem och markerar att det finns gränser. Det leder nästan alltid till att beteendet ändras, säger han.
För honom är arbetet med värdegrunder och likabehandling starkt prioriterade frågor.
- Jag har ett mycket tydligt uppdrag från ägarna. Jag ska prioritera detta. Jag kan också göra det eftersom jag inte, som rektorer i den kommunala skolan, har ett krav på att hantera många ansvarsområden som ekonomi och andra yttre kontakter. Då kan jag helt och hållet fokusera på pedagogiskt ledarskap. Det är också är mitt uppdrag, säger Ohlsson.