Maktlösa lärare och hörselkåpor till barn som söker studiero i stökiga klasser är två bilder av skolan i Luleå som vi tidigare rapporterat om. När Stefan Eriksson, rektor på Porsöskolan tar de bilderna och jämför med sin egen skola uppstår en bild han inte känner igen. Hans uppfattning är att Porsöskolan är en trygg plats med mycket ordning och ett samspel mellan elever och lärare för att skapa ett så bra klimat som möjligt och han vill inte att alla skolor i Luleå ska anses som stökiga och fulla med kaos.
– Skolan är som livet, det finns barn som någon gång gör dumma saker och det kan finnas massor med skäl till att dagen blir fel, det behöver inte betyda att det är stökigt varje dag, i varje klass, säger Stefan Eriksson.
På Porsöskolan går drygt 200 elever mellan förskoleklass och sjätte klass, här har Stefan Eriksson varit rektor i två och ett halvt år och ger en eloge till skolan som aktivt arbetar för att bli av med dåliga rykten.
– Det tar tid att tvätta bort rykten som sprids så är det, här på skolan finns inget övergripande kaos och jag brukar besöka klassrummen och sitta av lektioner med alla klasser någon gång per år. Vad har jag märkt är att det finns både ordning i klassrummet och fantastisk undervisning.
De områden Stefan Eriksson kan märka att elever har svårt för är inom matematiken.
– Vi kan se att begreppsbilden av matte har förändrats generellt. Barn idag har högre ovana av att mäta, väga och räkna och vi arbetar på att implementera pedagogiska metoder för att stärka detta redan från lågstadiet, berättar han.
Porsöskolan har goda förutsättningar och möjligheter att använda sina resurser på att stärka lärarkåren, erbjuda specialpedagogik och lägga fokus på elever som behöver extra stöd.
– Det är alltid en avvägning och dialog med föräldrar när det kommer till extraresurser där man behöver stötta upp för ett lugnare klimat. Barnet i fråga kanske behöver stöd eller eventuellt en assistent, men vi anser det också av vikt att träna på att bli en god skolkamrat och klasskamrat, det är något man blir genom att vara tillsammans med kompisarna, säger Stefan Eriksson.
Att få in elever i god kamratskap är inget problem på skolan.
– Vi har ett väldigt bra samarbete för att skapa trygghet, speciellt vad gäller mottagande av nyanlända och nya elever. Vi har ett fint mottagande och vi är noga med att få in nya elever i klasserna snabbt för att få in dem i kamratskap.
Det område som Stefan Eriksson nu hoppas ska ge skolan ett lyft är skolgården.
– Vi har fått kommentarer och känner själva att skolgården behöver rustats upp nu för att höja oss ännu mer. Vi har stor skolgård, med blandade ytor, men lekredskap och sandlådor är lite sunkiga, säger Stefan Eriksson.
Nu hoppas Stefan Eriksson att elever ska fortsätta börja på Porsöskolan, för att kunna bibehålla sin höga kvalitet på undervisning och resurser.
– Porsön är inte någon utanförskapsstämpel. Det ska varken kännas så i samhället eller på skolan, det är en livsfarlig mentalitet. Vi har stabil personal som är superduktig. Det kan såklart finnas föräldrar som väljer bort skolan på grund av att vi har många elever av annan nationalitet och det är såklart jättetråkigt. Vi vill ju att fler ska börja här, speciellt från förskoleklass för att fylla klasserna så vi kan fortsätta med vår höga kvalitet.