Folkhögskolans rektor avgår efter personalens larm

Sunderby folkhögskolas rektor Madelene Hansson pressades att avgå efter våra avslöjanden om personalmissnöje och dålig arbetsmiljö. Officiellt valde Hansson själv att avsluta uppdraget – men styrelsen var enig om att hon måste gå. "Hon hade inget val", säger en källa med insyn.

Madelene Hansson, rektor för Sunderby folkhögskola, tvingas avgå efter vår rapportering om de senaste årens personalmissnöje. "Hon hade inget val", säger en källa.

Madelene Hansson, rektor för Sunderby folkhögskola, tvingas avgå efter vår rapportering om de senaste årens personalmissnöje. "Hon hade inget val", säger en källa.

Foto: Arkiv

Luleå2023-10-09 18:30

Vi har i flera tidigare artiklar skildrat det stora personalmissnöjet inom delar av arbetarrörelseägda Sunderby folkhögskola, som har plågat den folkbildande institutionen i flera år. 

Utifrån skrivelser till styrelsen – med huvudmännen LO, ABF och Unga örnar – har medarbetare beskrivit en bristfällig arbetsmiljö och en hårt pressad verksamhet inom främst restaurang, städ, underhåll och deltagarstöd, med härskartekniker från ledningen och rektor Madelene Hansson, som också är vd för hotell- och konferensbolaget Bevista.

Stormen tilltog när styrelseordförande Christian Lindgren avgick efter att inte ha lyckats samla hela styrelsen bakom ett beslut att ge Madelene Hansson sparken.

Närmare en månad efter våra avslöjanden kommer beskedet att hon kliver av sitt uppdrag. 

undefined
Madelene Hansson har jobbat i åtta år som rektor på Sunderby folkhögskola, år som har präglats av internt personalmissnöje och arbetsmiljöproblem.

Enligt ett pressmeddelande publicerat av Sunderby folkhögskola den 4 oktober "väljer" Madelene Hansson själv att sluta som rektor efter åtta år på uppdraget.

– Sunderby folkhögskola, liksom hela folkbildningen, står inför nya utmaningar. Det har varit åtta goda och händelserika år, men jag känner att det behövs en ny kraft att driva skolan framåt, uppger hon i pressmeddelandet.    

Våra källor gör tvärtom gällande att Madelene Hansson tvingades bort i ett (s)pel bakom kulisserna när hela styrelsen till slut enades om att hon inte kunde fortsätta på posten.  

– Hon hade inget val, säger en källa med god insyn i styrelsearbetet. 

undefined
"Styrelsen och Madelene Hansson var överens om att det var dags för en ny drivkraft på skolan", säger Andreas Hedgren (S), aktiv inom Unga örnar och ny styrelseordförande för Sunderby folkhögskola.

Folkhögskolans nya styrelseordförande Andreas Hedgren (S, Unga örnar) hade mandatet att ensam ingå en uppgörelse med rektorn och därefter togs ett enigt styrelsebeslut när uppgörelsen godkändes. 

Ändå väljer Sunderby folkhögskola att officiellt framställa det som att Hansson inte entledigades, eller fick sparken, utan själv valde att sluta. 

Andreas Hedgren (S), för övrigt förtroendevald kommunpolitiker i barn- och utbildningsnämnden, vägrar att låta sig intervjuas i telefon utan lämnar i stället korta mejlsvar kring Hanssons avgång, där bakgrunden blir en aning mer nyanserad. 

– Styrelsen och Madelene var överens om att det var dags för en ny drivkraft på skolan.

Trots upprepade följdfrågor får vi inga ytterligare besked av Andreas Hedgren kring varför pressmeddelandet skrevs enligt ovan, eller hur resonemanget i styrelsen fördes.

– Jag kan inte kommentera enskilda personalärenden, säger han och vill inte heller uppge vad uppgörelsen med Madelene Hansson kostar folkhögskolan. 

Flera medarbetare ska, enligt våra källor, ha reagerat negativt över pressmeddelandet, som har upplevts som tillrättalagt och "sirapsindränkt" till den avgående rektorns fördel.

Samtidigt insinueras det av folkhögskolans ledning att "delar av media" har rapporterat felaktigheter i processen, något som inte stämmer, och att beslutet att "gå skilda vägar" har fattats i "gott samförstånd".

– Vi var överens om att det var dags för ett nytt ledarskap för att ta oss an de utmaningar som skolan står inför, säger Hedgren (S) i mejlsvar.

undefined
I tidigare artiklar har vi beskrivit personalens nödrop om bristande arbetsmiljö och härskartekniker hos ledningen, med rektor/vd Madelene Hansson som ytterst ansvarig.

Vi har skildrat hur personal upplever bristande arbetsmiljö och härskartekniker – utifrån en mängd skrivelser som styrelsen har tagit del av också. Ändå väljer ni att beskriva rapporteringen som delvis felaktig. Vilken signal sänder det ut till personalen?

– Mycket av det som ni har rapporterat är flera år gammalt och gäller inte i dag. Styrelsen och ledningen arbetar för fullt för att säkerställa en god arbetsmiljö, säger Andreas Hedgren men däremot vill han inte bemöta det faktum att en stor del personalens nödrop i skrivelserna härrör från det senaste året.

Hur går ni vidare med arbetsmiljöproblemen?

– Vi har i dagsläget utredningar som är i gång och fortsätter arbetet med att skapa en arbetsmiljö där alla trivs och mår bra, säger Sunderby folkhögskolas styrelseordförande som inte återkommer med fler mejlsvar under måndag eftermiddag.

undefined
Vi har sökt kommentarer från Madelene Hansson, avgående rektor på Sunderby folkhögskola, men hon har inte återkommit till oss.

Niklas Nyman har gått in som tillförordnad rektor och vd och verksamhetschef på Sunderby folkhögskola.

Vi har förgäves sökt kommentarer från avgående rektor Madelene Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!