Björkskataskolans rektor, Elisabeth Landström, håller med om att klimatet på högstadieskolorna blivit allt hårdare och menar att problemet är snårigt och komplicerat.
– Skolan har ju inte ensamansvar utan det behöver finnas ett samarbete mellan just skolan och hemmet. Det kan ju vara så att eleverna som bidrar till det råare klimatet uppträder på ett sätt när de är hemma och på ett annat sätt när sammanhanget förändras och de befinner sig i skolan, säger Elisabeth Landström.
Elisabeth Landström är tydlig med att det aldrig är acceptabelt att kalla någon, varken andra elever eller lärare för nedsättande och kränkande saker, men bekräftar bilden av att respekten för lärare generellt är sämre.
– Vi ser att mönster att de elever som säger dessa kränkande saker ofta gör det i grupp och i ett sammanhang där klimatet är väldigt hårt, det är sällan elever som inte tillhör dessa grupper fäller sådana kommentarer, fortsätter Elisabeth Landström.
Som lärare har du rätt att avvisa elever eller på annat sätt tillrättavisa elever som stör ordningen och på lektioner men Elisabeth Landström förstår att arbetet är mer komplicerat än så.
– Som lärare har du ju alltid ett tillsynsansvar, du kan inte bara avvisa en elev från klassrummet och sedan lämna denne vind för våg. Om våra lärare känner att de blivit utsatta för kränkande behandling är det något vi tar på yttersta allvar och vi gör alltid en Stella-anmälan och tar kontakt med föräldrar, berättar hon.
Jens Häggstål, rektor på Örnässkolan, märker av en hård attityd på högstadiet, men inget han ser har ökat drastiskt på kort tid.
– Vi försöker ha med oss att detta är en komplicerad tid för eleverna, när du ska testa gränserna, pröva dina vingar och i viss mån vara rebellisk mot de vuxna omkring dig, förklarar Jens Häggstål.
Däremot är ett vårdat språkbruk och respekt mot alla frågor som skolan arbetar kontinuerligt med, men det är inget Jens Häggstål anser är ett stort problem på skolan.
– Självklart vill vi att eleverna ska hålla ett vårdat språk och tyvärr är det väl något som normaliserats eller är på väg mot det i samhället, men det är inte så att det flyger okvädningsord i korridoren var och varannan dag, säger Jens Häggstål.