Idag skickas det första antagningsbeskedet ut till de som sökt till Sveriges universitet och högskolor. Söktrycket är högt över hela landet och de programsökande med LTU som förstahandsval har ökat med 23 procent jämfört med förra året. Siffrorna ser ut att hålla i sig vid antagningen men hur många som verkligen antas kan man inte veta förrän alla studenter är på plats, säger ställföreträdande rektor Erik Höglund till Kuriren.
-I och med att vi har haft en uppgång de senaste åren så innebär det att i stort sett alla program blir fyllda. Vi kan alltså inte få en lika stor ökning när det gäller antagningen som i ansökningssiffrorna. Men det man kan se är att det många fler som vill komma in än vi kan ta emot jämfört med tidigare.
Det innebär att det krävs högre betyg eller högskoleprovsresultat för att komma in på många av LTUs utbildningar i år. LTU har ett uppdrag från staten att ge en viss mängd utbildning och får betalt för det.
-Eftersom att vi inte fått några ökade antal platser så har vi en given ram, vilket innebär att konkurrensen om varje plats har hårdnat. Ur de enskilda studenternas synvinkel är det givetvis tråkigt för de som vill läsa men inte kommer in.
Erik Höglund tror att ökningen beror på att universitet lyckats med rekryteringen och det vuxit fram en bild av Norrbotten som ett framgångslän.
-Det händer spännande saker här. Norrbotten och Stockholm är ju de två regioner som det går bäst för och jag tror att det har smittat av sig på oss också.
-Den största ökningen finns på tekniksidan men även på hälsovetenskapen och de samhällsvetenskapliga programmen ser vi en stor ökning säger Erik Höglund
På lärarutbildningarna är det förskollärarutbildningen som ökar medan det fortfarande är ett lågt antal sökande till ämneslärarutbildningen. Även vissa andra
-På vissa utbildningar har vi ett tak så att vi inte kan ta ni fler. När det gäller sjuksköterskor tillexempel så styrs det av hur många platser som vi har på vår verksamhetsutbildning eftersom studenterna gör en del av utbildningen på arbetsplatser.
Jämfört med andra konkurrerande universitet och högskolor är LTUs ökning på 23 procent stor. KTH har ökat med två procent, Linköpings universitet med fyra procent, Chalmers med 10 procent och Umeå universitet med 12 procent.