Rekordmånga förlorade körkortet
Fler och fler norrbottningar blir av med sina körkort. Under 2007 var det totalt 919 personer som fick körkorten återkallade av olika orsaker - en ökning med 53 personer jämfört med 2006. Det är de nyblivna körkortsinnehavarna som har störst problemen att behålla sina "lappar".
HÅLLER KOLL. Genom att införa ett pricksystem, där man mister körkortet om man till exempel kör mot rött tre gånger i rad, vill Vägtrafikinspektionen få ner antalet dödsdolyckor.
Foto: Petra Isaksson
Det verkar som om många förare tappat respekten för trafikljus och stoppmärken eftersom näsan hela ökningen när det gäller indragna körkort går att finns under den här rubriken. Under 2006 var det 398 personer som blev av med körkortet av de här orsakerna - en ökning med 51 personer. Det näst vanligaste skälet till att ett körkort blir indraget är kopplat till riktigt grova trafikbrott och bilkörning med alkohol eller andra droger i blodet. Så många som 244 norrbottningar åkte i fjol fast för den sortens lagbrott. Här handlar det om en ökning med sju personer jämfört med året före.Mest män
Sedan många år tillbaka är det personer (mest av manligt kön) mellan 20 och 24 år som är mest benägna att tappa sina körkort. Trenden håller i sig och i fjol var det 146 i den åldersgruppen och 96 mellan 25 och 29 år som fick sina körkort indragna av en eller annan anledning.I övrigt är indragningarna ganska jämnt fördelade över ålderskategorierna även om de minskar något hos dem som uppnått folkpensionsåldern och äldre.Rätten att köra bil kan både polisen och länsstyrelsen ta ifrån dig om du på något sätt uppträtt olämpligt i trafiken men det är länsstyrelsen som bestämmer hur länge du får klara dig utan körkortet och om du måste köra upp på nytt eller inte innan du åter kan sätta dig bakom ratten.Nytt prov krävs
Man kan säga att de flesta mister rätten att framföra motorfordon mellan 1 och 36 månader. När tiden gått ut får den som åter vill kunna köra bil ansöka om ett nytt lämplighetsintyg (samma procedur som när man ursprungligen fick sitt körkort).För den som blivit av med rätten att köra i mer än tolv månader krävs det alltid ny uppkörning men för den som har en kortare så kallad spärrtid räcker det med att klara lämplighetsprövningen för att åter bli innehavare av ett körkort.För den som gör sig skyldig till grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik blir spärrtiden minst ett år och då krävs det alltid ett nytt körkortsprov.
Länsstyrelsen kan besluta att återkalla ditt körkort för att du gjort dig skyldig till:Rattfylleri, grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik, till exempel kört bil när du har varit påverkad av droger eller alkohol. Smitning från en trafikolycka som du har varit inblandad i. Flera trafikförseelser, till exempel mindre hastighetsöverträdelser. Brott mot en viktig trafikregel, till exempel har kört för fort, kört mot rött ljus, kört om på ett övergångsställe, kört om när du haft möte, haft för kort avstånd till bilen framför dig eller inte stannat vid stopplikt. Opålitlighet i nykterhetshänseende, till exempel om polisen har tagit hand om dig för berusning vid ett antal tillfällen. Allvarliga brott, som inte behöver vara ett trafikbrott eller ha samband med bilkörning, till exempel grov misshandel eller narkotikabrott. Man kan också bli av med körkortet om:Man har en sjukdom som gör att man inte uppfyller de medicinska krav som ställs för att få ha körkort. Man inte lämnar in ett läkarintyg trots att länsstyrelsen kräver det eller inte lämnar in ett bevis om godkänt förarprov. Exempelvis en person som bli dömd för grovt rattfylleri och blir av med körkortet. Denne ska sedan kunna styrka sin nykterhet med läkarintyg efter 6 månader och sedan efter ytterligare 12 månader (totalt uppföljningstid 18 månader) för att få behålla körkortet. Om länsstyrelsen inte får in läkarintyget dras körkortet in igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!