Det började i måndags med att en handfull bilförare stoppades efter att de hållit för hög hastighet efter våra vägar i länet. Efter E10 i höjd med Piilijärvi mellan Gällivare och Kiruna stoppade en bilförare hållit en hastighet på 153 km/h på en 100-sträcka.
Den bilföraren fick sitt körkort omhändertaget.
Under de senaste dagarna har ett stort antal förare, framför allt i de södra delarna av länet, fått ordningsbot för hastighetsöverträdelser.
Kontrollerna är en del i polisen nationella trafikvecka med fokus på hastighet i tätbebyggt område.
Under veckan ligger sätt resurserna in där det lokalt är allra viktigast att hålla hastigheten nere, skriver polisen på sin hemsida. Hastighetskontrollerna genomförs till exempel i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikanter, men även i andra miljöer i tätbebyggt område, till exempel i stadscentrum eller vid köpcentrum.
– Våra kontroller ska bidra till att båda stora som små ska känna sig trygga och säkra. Vi vill att fler ska följa skyltad hastighet och ett sätt att uppnå det är genom hastighetskontroller. Vi alla tillsammans kan skapa en trygg vägtrafikmiljö, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid Polismyndigheten.
På onsdagen noterade polisens regionledningscentral hela 70 stycken förare som haft för tung fot på gaspedalen. Boden toppade den mindre smickrande statistiken med hela 31 stycken utfärdade fortkörningsböter.
Under fredagen finns 19 fortkörare noterade hos polisen. Hela elva av dem stoppas efter länsväg 395 i Erkheikki utanför Pajala.
Totalt 132 förare bötfällts. Av dessa har fem fått sina körkort omhändertagna.
Två av de stoppade förarna har inte godtagit böterna och i de fallen har en anmälan upprättats.
Enligt Trafikverket finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordon i 30 kilometer i timmen, skriver polisen vidare på sin hemsida. Vid 50 kilometer i timmen däremot är chansen att överleva minimal.
– Hastigheten har stor påverkan på vilka följder en trafikolycka får, några få kilometer i timmen kan vara skillnad mellan liv och död. Vi skulle kunna spara många liv varje år om alla höll sig till hastighetsbegränsningarna, säger Ursula Edström.