Rekordmånga drönare ett säkerhetsproblem

Antalet drönare ökar explosionsartat. Men många vet inte att luftrummet är hårt reglerat. Bryter man mot luftfartslagen väntar dryga böter.

Populär. Många flyger med drönare utan att veta vilka regler som gäller.

Populär. Många flyger med drönare utan att veta vilka regler som gäller.

Foto: Marcus Nigéus

Luleå2015-07-01 07:00

Drönare kan flyga långt och högt. Många säljs som leksaker och kostar mellan 300-1000 kronor. Men även de minsta och billigaste modellerna kan skapa stora problem i luftrummet.

– Sedan ungefär ett år tillbaka har vi fått fler och fler förfrågningar om tillstånd att flyga drönare, mest i kommersiellt syfte. De vill till exempel fota ett tak istället för att behöva hyra en kran. Det är ett mycket billigare och smidigare sätt, säger Tommy Granvik som är flygledare i Luleå.

Om drönare ska användas i kommersiella syften måste ägaren först ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen. Man kan också behöva extra tillstånd i en kontrollzon, alltså ett område där luftfarten kontrolleras av en flygplats. Eva-Mari Löfqvist är pressansvarig på Transportstyrelsen.

– Hur många drönare som säljs vet vi inte men vi vet att ansökningarna som kommer in till oss har fördubblats varje år sedan vi introducerade dem 2011. I år är det ungefär 800 ansökningar för kommersiellt bruk, säger hon.

I Luleå ligger flygplatsen förhållandevis centralt. Därför sträcker sig flygplatsens kontrollzon över hela staden. Att flyga drönaren utan tillstånd kan skapa enorma problem för flygtrafiken.

– Reglerna är hårt bevakade efter det som hände på Bromma flygplats. De har tvingats stänga flygtrafiken två gånger på grund av drönare, säger Tommy Granvik.

Leif Nilsson är med i en modellflygklubb i Luleå, och han tycker inte att det är konstigt att många inte känner till reglerna.

– Om en ungdom jobbar hårt på ett sommarjobb för att spara ihop till en sådan här maskin för att det verkar roligt så tänker inte de eller deras föräldrar på att det finns en massa regler för att få flyga. Det förstår ju vem som helst, folk köper dem som leksaker, säger han. Eftersom det är så lätt att köpa eller bygga maskinerna på egen hand tror han inte att det går att införa förbud mot drönare.

– Man beställer ju hem allt man behöver från hobbyaffärer på nätet. Det är klart att affären inte kan undersöka om man har flygtillstånd innan man får köpa någonting. Det är omöjligt men folk borde bara använda sunt förnuft. Det känns självklart att jag inte skulle flyga upp precis vid flygplatsen eller i ett bostadsområde, säger han.

Luleå Airport har beviljat vissa ansökningar om att flyga men också nekat när det handlat om att vara för nära flygplatsen. Tommy Grankvist tror att förfrågningar kommer att bli vanligare och vanligare.

– De blir bara billigare för var dag som går. Det går inte att veta exakt hur folk flyger för man ser ju inte dem man inte ser. Men än så länge har vi inte behövt vidta några åtgärder i vår verksamhet, säger Tommy Granvik.

Byggt en egen svävare av drönare. Se klippet här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om