Rekordhöga elpriser – trots att det är mitt i sommaren

Den som binder sitt elavtal får räkna med att betala dubbelt så mycket som förra sommaren. "De fasta priserna är på alltime high", säger Magnus Tillqvist på Luleå energi.

Det osäkra omvärldsläget ger oklar tillgång på rysk naturgas och det bidrar till att priserna på fasta elavtal i nuläget är rekordhöga.

Det osäkra omvärldsläget ger oklar tillgång på rysk naturgas och det bidrar till att priserna på fasta elavtal i nuläget är rekordhöga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Luleå2022-07-27 07:02

På tisdagen kostade det 150 öre per kilowattimme att teckna ettårigt elavtal med Luleå energi.

– De fasta priserna är på alltime high-nivåer fast det är sommar, medan de rörliga inte alls är i samma nivå. Det är stor prisskillnad just nu, för dagen ligger det rörliga på 3,5 öre så det är otroligt mycket lägre än de fasta priserna, säger Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel.

De höga priserna drivs på av osäkerhet kopplat till kriget i Ukraina och ryska gasleveranser.

– Det kan tyckas lite långsökt att vi här i Luleå ska påverkas av krig i Ukraina och gas till Tyskland, men det är så att allt hänger ihop. Vi exporterar och importerar el och är sammankopplade med resten av Europa.

Luleå energi bedömer att elpriserna kan bli höga i vinter, men det beror på omvärldsläget. Kriget har blivit en väckarklocka för många länder som insett att elproduktionen måste byggas ut, men det kommer ta tid.

– Får vi nederbördsrikt väder resten av året så kan det rädda upp delvis, men de fasta elpriserna kommer förmodligen ändå att vara höga på grund av kriget, gaspriserna och de fossila bränslepriserna, säger Magnus Tillqvist.

Hos Vattenfall säger klimatcoachen och energiexperten Lasse Ejeklint att elpriserna påverkas av hur mycket det blåser, inflation och höjda bränslekostnader. Den stora frågan är dock hur tillgången på naturgas kommer att se ut i vinter.

– Den här osäkerheten har gjort att elpriserna är uppe i nya rekordnivåer trots att vi är mitt i sommaren då det brukar vara lägre. I snitt har priserna på kontinenten varit tre-fyra gånger högre under andra kvartalet och i Sverige har snittpriserna varit tre gånger högre, säger han.

Här i norr, i elområde 1, märks rusningen mindre än i södra Sverige. Här gick det rörliga månadsmedelspotpriset upp till strax över 50 öre per kilowattimme i juni, knappt 20 öre dyrare än sommaren 2021. Längst i söder kostar det 180 öre för juni i år jämfört med 74 öre ifjol. Det är också stora svängningar.

– Den 20 juni mellan klockan åtta och nio låg priset i Stockholm på 500 öre per kilowattimme, att jämföra med 4 öre vid samma tid dagen innan, säger Lasse Ejeklint, som inte ser något omedelbart slut på situationen kring den ryska gasen.

– Risken är stor att vi får höga elpriser även i vinter och därefter, säger han och råder hushållen att hålla koll på elpriset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!