Rekordhöga elpriser – det här är orsaken

Det är rekordhöga elpriser igen. Inte sedan december i fjol har det rörliga timpriset varit så högt. "Kylan gör att det blir mindre vindkraftsproduktion då det blåser mindre, vilket gör att priset blir högre än vid normal produktion", säger Magnus Tillqvist, Luleå energi.

"Vi har egentligen fått det bästa läget vad gäller vattenkraften sedan 2020", säger Magnus Tillqvist. En viktig faktor som gör att elpriset inte behöver bli så högt som i fjol.

"Vi har egentligen fått det bästa läget vad gäller vattenkraften sedan 2020", säger Magnus Tillqvist. En viktig faktor som gör att elpriset inte behöver bli så högt som i fjol.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2023-12-06 05:00

Under tisdagen var det rörliga timpriset på den nordiska elbörsen Nordpool, under en kort tid 3,76 kronor per kilowattimme. Det är rekord för året, priset har inte varit på den nivån sedan i slutet av förra året.

– Generellt så ökar efterfrågan på el när det blir kallare väder och därmed så går priset upp, säger Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel på Luleå Energi.

Spotpriset i elområde 1 har sedan i somras legat på låga nivåer men började stiga i november då det låg på 60,90 öre per kilowattimme, efter att i september ha legat på låga 10,89 öre per kilowattimme. För december är det genomsnittliga spotpriset under fem dagar i december 127,06 öre per kilowattimme. Detta kan jämföras med december 2022 då priset i elområde 1 var som högst, 205,95 öre per kilowattimme.

– I fjol hade vi en speciell situation då vi hade större prispåverkan, inte minst från kontinenten med högre gaspriser. Vi hade också isläggningproblematiken i december 2022 så fick vi ungefär samma priser i hela Sverige. Då hade vi en generellt högre prisbild men det har stabiliserats nu. Vi har ett betydligt bättre läge nu i Europa, inte minst med gasförsörjningen med i stort sett fulla gaslager. Vi ser också att fransk kärnkraft producerar betydligt mer i år än i fjol och den försörjer även Tyskland, vilket är en nyckel till lägre elpriser i Europa. Vi hade tur förra vintern ur ett europeiskt perspektiv att den var mild så vi inte behövde så använda så mycket elkraft, säger Magnus Tillqvist.

En ytterligare faktor som gör att elpriset denna vinter troligen blir länge än i fjol är att vattenmagasinen är mer fyllda. Till skillnad från förra året har det varit mer nederbörd denna sommar.

– Vi har egentligen fått det bästa läget vad gäller vattenkraften sedan 2020, säger han.

Hur tror du elpriset kommer att utvecklas?

– Det är svårt att säga, det handlar mycket om väder. Vi ser att det blir något mildare till helgen men sedan är frågan vad som sker. Om det går tillbaka till ett kallare scenario så kommer efterfrågan att vara relativt hög. Under jul- och nyårshelgerna brukar efterfrågan minska och då brukar det vara en lugnare period på elmarknaden, säger Magnus Tillqvist, Luleå energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!